foto: Ieva Čīka/LETA
Potes dūriens varētu kļūt par pagātni; izgudrots pavisam nesāpīgs veids preparātu ievadīšanai
Zinātnieki sola, ka injekcijas ar adatu kļūs par vēsturi.
Esi vesels
2023. gada 17. decembris, 05:41

Potes dūriens varētu kļūt par pagātni; izgudrots pavisam nesāpīgs veids preparātu ievadīšanai

Kas Jauns Avīze

Nākotnē vakcinācijai vairs nevajadzēs sāpīgu dūrienu ar adatu, tās vietā izmantos ultraskaņu – šādu tehnoloģiju jau pēc dažiem gadiem sola britu zinātnieki no Oksfordas universitātes.

Vakcīna iekļūs organismā ar ultraskaņas viļņiem, nebojājot ādu. Pašlaik šo šķietami fantastisko metodi izmēģina ar dzīvniekiem, un rezultāti ir ļoti cerīgi.

Ar ultraskaņas poti organismā nokļūst simtiem reižu mazāk preparāta nekā parastā injekcijā, kas ievērojami samazina blakņu risku un vienkāršo medicīnas loģistiku, samazinot izmaksas. Efektivitāte, spriežot pēc rezultātiem, var būt pat augstāka.

Pēc vakcinācijas pret koronavīrusu visbiežākā blakusparādība ir sāpes dūriena vietā, kas dažkārt ilgst dažas dienas. Ultraskaņas vakcinācija ļauj no tā izvairīties.

Tās pamatā ir metode, saukta par kavitāciju. Uz ādas uzklāj plānu vakcīnas slāni, un augstas frekvences skaņas viļņi mikroskopiskus preparāta burbulīšus izspiež caur ādas porām. Jau zem ādas ultraskaņas ietekmē šie burbulīši uzsprāgst, ļaujot preparāta molekulām iekļūt šūnās, caursitot to membrānu. Tādējādi šā veida vakcinācija ir iedarbīgāka.

Metode izstrādāta Oksfordas biomedicīniskās ultraskaņas, bioterapijas un biofarmācijas laboratorijā un nodemonstrēta Austrālijā mediķu akustiķu konferencē Acoustics 2023 Sydney. Izmēģinājumi ar cilvēkiem plānoti jau nākamgad.

Sazvērestību teorētiķi gan varētu sacerēt briesmu stāstus, ka tagad sāksies slepena potēšana ar skaņu no attāluma.