foto: Shutterstock
"Treknākā valsts Eiropā", kur katrs trešais pieaugušais cieš no aptaukošanās. Kura tā ir? 
Esi vesels
2023. gada 13. decembris, 07:02

"Treknākā valsts Eiropā", kur katrs trešais pieaugušais cieš no aptaukošanās. Kura tā ir? 

Jauns.lv

Liekais svars vai aptaukošanās var ļoti negatīvi ietekmēt kopējo veselību un labsajūtu. Tiek uzskatīts, ka pasaulē aptaukošanās katru gadu izraisa aptuveni 2,8 miljonus nāves gadījumu.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 2022. gada reģionālo ziņojumu par aptaukošanos Eiropā aptuveni 60 % pieaugušo kontinentā ir vai nu liekais svars, vai aptaukošanās, kas rada "pieaugošu problēmu". Tas ir "būtisks riska faktors" tādām slimībām kā vēzis un sirds un asinsvadu slimības, brīdināts ziņojumā.

Kurā valstī ir visvairāk aptaukojušos cilvēku Eiropā? Ziņojumā pirmajā vietā ierindota Turcija jeb valsts, kas ģeogrāfiski atrodas daļēji Eiropā un daļēji Āzijā. 

Saskaņā ar ziņojumu Turcijā 32,1 % pieaugušo iedzīvotāju ir aptaukojušies. Un 66,8 procenti pieaugušo uzskata, ka viņiem ir liekais svars. Tas Turciju ierindo 17. vietā pasaules aptaukošanās rangā, bet pirmajā vietā Eiropā.

Kā faktori, kas veicina aptaukošanos Turcijā tiek minēts mazkustīgs dzīvesveids, slikti uztura paradumi, pārmaiņas sabiedrībā, stress, depresija un tehnoloģiju attīstība. 

Saskaņā ar pētījuma datiem Eiropas valsts ar vismazāk aptaukojušos iedzīvotāju skaitu ir Bosnija un Hercegovina, kur 17,9 % pieaugušo tiek uzskatīti par aptaukojušiem. Moldovā aptaukojušies ir 18,9 procenti pieaugušo. Savukārt Dānijā un Šveicē šis procents ir attiecīgi 19,7 un 19,5.

Lūk, arī pārējās deviņas valstis, kas iekļuvušas TOP10:

Nākamā lapa: Malta