foto: Shutterstock
Sēklas, kas varētu samazināt krūts vēža risku
Esi vesels
2023. gada 27. decembris, 07:07

Sēklas, kas varētu samazināt krūts vēža risku

Jauns.lv

Pētījums liecina, ka linsēklas var samazināt risku saslimt ar krūts vēzi, vēsta britu mediji.

Pētnieki no Nebraskas un Kanādas deva laboratorijas pelēm linsēklu eļļas šķīdumu, kas satur lignīnus - savienojumus, kuri atrodami šķiedrvielām bagātos pārtikas produktos, piemēram, graudos, sēklās, riekstos un tādos dzērienos kā kafija. 

Viņi atklāja, ka tas izraisīja saistību starp zarnu mikrobiomu un piena dziedzeru mikroRNS (miRNS), kas ir saistītas ar krūts vēža šūnu augšanu. Grauzējiem, kuriem deva linsēklu eļļu, bija mazāka iespēja saslimt ar krūts vēzi.

Pētnieki norādīja, ka šie atklājumi varētu palīdzēt izstrādāt jaunus uztura ieteikumus krūts vēža profilaksei, kas ir visizplatītākais vēzis ASV un ar ko katru gadu slimo gandrīz 300 000 amerikāņu sieviešu.

Pētījuma autore, Toronto Universitātes Uztura zinātņu katedras docente Dr. Elena M. Komeli sacīja: "Ja šie atklājumi apstiprināsies, tie kļūs par jaunu mērķi krūts vēža profilaksei ar uztura palīdzību.”

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka lignāniem piemīt pretiekaisuma īpašības un tie liek organismam ražot mazāk estrogēnu, tādējādi samazinot krūts vēža risku. 

Pētnieki trīs nedēļas baroja peļu mātītes ar linsēklu lignānu šķīdumu un atklāja, ka tas izraisīja reakciju aklajā zarnā.

Kad linsēklas iekļūst zarnu mikrobiomā - baktēriju tīklā, kas dzīvo gremošanas traktā un palīdz mums cīnīties ar infekcijām - tās nosūta signālus miRNS piena dziedzeros, kas samazina krūts vēža šūnu attīstības iespēju.