Esi vesels
2023. gada 7. decembris, 15:43

Nosauktas Eiropas valstis, kur pastiprināti sākusi izplatīties Ķīnas noslēpumainā pneimonija

Jauns.lv

Atsevišķas Eiropas valstis ziņo par strauju infekcijas, kas var izraisīt pneimoniju, pieaugumu bērnu vidū. Francija un Dānija ir starp valstīm, kurās reģistrēts epidēmijas līmeņa saslimstības pieaugums.

Šis gadījumu skaita pieaugums ir saistīts ar to, ka Ķīnā pašlaik vērojams vēl nepieredzēts bērnu pneimonijas gadījumu skaita pieaugums, un tiek ziņots, ka klīnikas ir pārpildītas. Viens no pneimonijas izraisītājiem, kas par to atbildīgs, ir mikoplazma pneumoniae, kas tagad ir atklāts arī Eiropā.

Kā ziņo izdevums „The Telegraph”, Dānijā kopš oktobra trīs reizes palielinājies inficēšanās gadījumu skaits, un pagājušajā nedēļā reģistrēts 541 gadījums. Savukārt Francijā datu analīzes uzņēmums „Airfinity” atklāja, ka valstī ir sasniegts epidēmijas līmeņa inficēšanās līmenis.

Arī Nīderlandē ir novērots straujš gadījumu skaita pieaugums - par 124 procentiem salīdzinājumā ar pagājušā gada maksimumu. Tuvāk Apvienotajai Karalistei, Īrijā, ir vērojams neliels pieaugums - reģistrēti 15 mikoplazmas pneimonijas gadījumi jauniešu vidū, kas ir tikai par vienu gadījumu vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Pēdējās nedēļās arī dažos ASV apgabalos ir ziņots par mikoplazmas pneimonijas gadījumiem, un Āzijas valstis ir pastiprinājušas šīs slimības uzraudzību. Ķīnas iestādes infekciju izplatību saistīja ar Covid ierobežojumu atcelšanu, kā arī ar aukstās sezonas iestāšanos un cirkulējošiem patogēniem.

Minētās iestādes apgalvoja, ka nav pierādījumu par jauniem patogēniem, kas izraisītu pneimonijas vilni, lai gan Pasaules Veselības organizācija ir pieprasījusi vairāk informācijas.

Mikoplazmas izraisīta pneimonija ir pazīstama arī kā "balto plaušu" pneimonija. Tā izplatās, saskaroties ar inficētu cilvēku deguna un rīkles pilieniem, un biežāk sastopama bērnu nekā pieaugušo vidū.