foto: Shutterstock
7 visvienkāršākie veidi, kā samazināt vēža risku
Esi vesels
2023. gada 4. decembris, 06:31

7 visvienkāršākie veidi, kā samazināt vēža risku

Jauns.lv

Septiņi vienkārši dzīvesveida uzlabojumi var samazināt risku saslimt ar vēzi, apgalvo pētnieki. Ņūkāslas Universitātes zinātnieki apgalvo, ka cilvēki, kuri veica šīs izmaiņas, retāk slimoja ar vairākiem vēža veidiem.

Zinātnieki izmantoja datus, kas iegūti no 94 778 cilvēkiem, kuri piedalījās Apvienotās Karalistes „Biobank” pētījumā - milzīgā biomedicīnas datu bāzē, kurā apkopota informācija par pusmiljona britu veselību, kas tika apkopota no 2006. līdz 2010. gadam.

Pētījumā, kas publicēts izdevumā „BMC Medicine”, tika aplūkots, vai septiņu ieteikumu ievērošana, kurus 2018. gadā izstrādāja Pasaules vēža izpētes fonds (WCRF) un Amerikas Vēža izpētes institūts (AICR), ietekmē dalībnieku iespējamību saslimt ar vēzi.

Pētnieki piešķīra dalībniekiem punktus no septiņām ballēm atkarībā no tā, cik precīzi viņi ievēro ieteikumus - vidējais punktu skaits bija 3,8.

No kopējā dalībnieku skaita 7296 jeb astoņiem procentiem dalībnieku pētījuma laikā saslima ar vēzi, visbiežāk ar prostatas, krūts un zarnu vēzi.

Pētnieki atklāja, ka tiem, kuri ieguva no 4,5 līdz septiņiem punktiem, bija par 16 % mazāks risks saslimt ar visiem vēža veidiem nekā tiem, kuri ieguva mazāk nekā 3,5 punktus. Pat tiem, kas saņēma no 3,75 līdz 4,25 punktiem, risks bija par astoņiem procentiem mazāks. Pētnieki atzina, ka ir nepieciešama papildu izpēte, lai noteiktu, cik lielā mērā konkrēti dzīvesveida faktori ietekmē vēža risku.

Lūk, septiņi dzīvesveida paradumi, kas var mazināt risku saslimt ar vēzi: 

Nākamā lapa: 1. Uzturiet veselīgu svaru