Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
C vitamīna bagātākie augļi un dārzeņi, ko iekļaut savā ēdienkartē
foto: Shutterstock
Esi vesels

C vitamīna bagātākie augļi un dārzeņi, ko iekļaut savā ēdienkartē

Jauns.lv

Šos dārzeņus un augļus var viegli pievienot ikvienai dienas maltītei, lai papildus pasargātu sevi no saaukstēšanās un gripas.

Iestājoties vēsākam laikam un īsākām dienām, sabalansēts uzturs noteikti uzlabos vispārējo veselības stāvokli un palīdzēs jums iegūt visus imunitāti stiprinošos vitamīnus un minerālvielas. Labsajūtas eksperte Samanta Grīnere uzskaita populārākos augļus, ogas un dārzeņus, kas bagāti ar C vitamīnu”:

Mūsu platuma grādos dzīvojot, labākie C vitamīna avoti ir ogas – upenes, dzērvenes, smiltsērkšķi, pīlādži, zemenes, kā arī mežrozīšu augļi, plūškoka augļi, kāposti (arī gatavoti vai skābēti), rāceņi, paprika, pētersīļi, brokoļi, dilles. 

C vitamīna rekordists ir guavas auglis, no dienvidu augļiem vērtīgi C vitamīna avoti ir acerolas ķirši, kivi, papaija, apelsīns, ananass, greipfrūts, mango. Tā kā C vitamīns ir nestabils un ūdenī šķīstošs, vislabāk produktus lietot svaigus to sezonas laikā, jo pēc termiskas apstrādes vai ilgstošas uzglabāšanas vitamīna daudzums samazinās.

C vitamīnu iesaka papildus, kursa veidā, lietot arī kapsulu veidā, it sevišķi ilgstošās stresa situācijās vai bieži slimojot. Signāls, ka organismam katastrofāli trūkst C vitamīna, ir, piemēram, hronisks nogurums, smaganu asiņošana, tīrot zobus, asinsreces problēmas, pazemināta imunitāte, zilumu veidošanās uz ķermeņa no ne pārāk stipra pieskāriena. Vizuāli tas izpaužas kā blāva, pelēcīga, nogurusi, sausa un jutīga āda.

Lai arī C vitamīns organismā neuzkrājas un tiek uzskatīts, ka to nevar pārdozēt, tas ir spējīgs mainīt savu funkciju un no antioksidanta pārvērsties brīvajā radikālī. Tāpēc pārspīlēt ar C vitamīna lietošanu nevajadzētu.