foto: Shutterstock
Toksikologs no Lietuvas atklāj būtisku kļūdu, kas var pastiprināt lietoto medikamentu blaknes
Runā speciālists
2023. gada 20. novembris, 06:44

Toksikologs no Lietuvas atklāj būtisku kļūdu, kas var pastiprināt lietoto medikamentu blaknes

Jauns.lv

Lai gan vairuma zāļu blakusparādību sarakstā norādīts, ka tās nevar lietot kopā ar alkoholu, diemžēl nav retums, ka cilvēki mēdz šo punktu ignorēt, skaidro klīniskais toksikologs no Lietuvas – Roberts Badars. 

Alkoholisko dzērienu un medikamentu kombinācijas iedarbība var būt dažāda, taču parasti tā samazina vai tieši otrādi - pastiprina zāļu iedarbību, bet vairumā gadījumu ievērojami pastiprina medikamentu radītās veselībai bīstamās blakusparādības, vēsta portāls "Lrytas.lt". 

Ārsts norāda, ka cilvēki nereti pat neieskatās blakusparādību sarakstā, uzreiz izmetot informatīvo aprakstu, kas nāk klāt katram medikamentam, atkritumu tvertnē. 

"Uzdrošinos apgalvot, ka tikai daži procenti pacientu izlasa tur rakstītos ieteikumus. Un šajās lapiņās nereti ir rakstīts, ka vienas vai otras zāles nevar lietot kopā ar alkoholu. Un tas tiek darīts tāpēc, ka zāļu ražotājam rūp pacienta veselība, jo ir zinātniski pētījumi, kas apstiprina šo apgalvojumu," uzsver Badars.

Pēc toksikologa domām, apreibinošo dzērienu un medikamentu kombinācijas iedarbība var būt dažāda, taču, piemēram, lietojot antibiotikas, tā var deformēt šo medikamentu iedarbību uz organismu un palielināt iespējamās negatīvās blakusparādības.

"Zāles kļūst ne tikai mazāk efektīvas, bet tajā pašā laikā pastiprinās to izraisītās blakusparādības. Piemēram, tās var kļūt hepatotoksiskas – šajā gadījumā pastāv iespēja nodarīt bojājumus aknām," skaidro ārsts.

Vienlaikus lietojot gan alkoholu, gan antibiotikas, pacienta organismam ir jāstrādā divreiz vairāk. 

Pat ja nav īpašu brīdinājumu par alkohola un antibiotiku mijiedarbības iespējamo kaitējumu un veselībai bīstamām blakusparādībām, galvenais ieteikums paliek nemainīgs - antibiotiku lietošanas laikā ieteicams atturēties no alkohola lietošanas. Jo īpaši tāpēc, ka dažu antibakteriālo preparātu un alkohola "kokteilis" var būtiski traucēt kuņģa un aknu darbību.

Tēmas