Esi vesels
2023. gada 15. novembris, 11:14

Daudzi pakalpojumi nebūs pieejami! Ģimenes ārsti domā, kā strādāt no 1. janvāra

Jauns.lv

Ģimenes ārsti pauž bažas par savu darbu pēc 1.janvāra. Nepietiekamā finansējuma dēļ tiek apsvērta iespēja samazināt sniegto pakalpojumu klāstu, kā arī atsevišķās dienās pieņemt pacientus par maksu, jo pretējā gadījumā iztikt nebūs iespējams, vēsta TV3 ziņas.

Ģimenes ārsti otrdien, 14. novembrī, ar tautas kalpiem pārrunāja finansiālās problēmas primārajā veselības aprūpē. Tiesa, lielākā daļa deputātu uz sēdi neieradās, aizbildinoties ar frakcijas sēdi, kurā tika apspriests budžets.

Tikmēr ģimenes ārsti ir izmisuši. Līdz gada beigām palikuši nepilni divi mēneši, bet kas notiks tālāk, nav skaidrs.

"Tas ir ļoti liels izaicinājums ģimenes ārstu praksēm uzturēt šo valsts pakalpojumu, lai tas nebeidzas ar valsts pakalpojuma imitāciju. Ja pacientam šie pakalpojumi pienākas bez maksas, vai par 1 līdz 2 eiro, kas tad segs to trūkstošo sadaļu," vaicā Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents Ainis Dzalbs.

Pēc ārstu aprēķiniem, ar 1. janvāri viņu nozarē samazināsies finansējums par 15%. Līdz ar to rodas pamatotas bažas, kā uzturēt prakses vietas un kādus pakalpojumus turpmāk sniegt pacientiem?

“Ir doma, ka no janvāra piedāvājam strādāt četras dienas un tad piektā diena par maksu, lai varam samaksāt savas prakses rēķinus un nodrošināt, ka mūsu prakses ir atvērtas” stāsta ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

Turklāt lauku reģionos naudas trūkuma dēļ varētu tikt slēgtas tā saucamās "satelītprakses", uz kurieni reizi nedēļā devās ārsts, lai pieņemtu pacientus.

Tēlaini izsakoties, bumba šobrīd ir valsts pusē. Asociāciju pārstāvji nosūtījuši vēstuli politikas veidotājiem un apsver iespēju pagaidām neslēgt līgumu ar Nacionālo veselības dienestu. Atbilde tiek gaidīta līdz 22. novembrim.