foto: Shutterstock
Zinātnieki no jauna brīdina par ādas vēzi, apgalvojot, ka mēs visi saules aizsargkrēmus līdz šim esam lietojuši nepareizi
Runā speciālists
2023. gada 31. oktobris, 12:10

Zinātnieki no jauna brīdina par ādas vēzi, apgalvojot, ka mēs visi saules aizsargkrēmus līdz šim esam lietojuši nepareizi

Jauns.lv

Jaunā pētījumā, kurā brīdināts, ka, pārāk ilgi atrodoties saulē, vairums cilvēku nelieto pietiekamu saules aizsargkrēma daudzumu vai nēsā nepiemērotu apģērbu, norādīts, ka šis produkts var radīt "maldīgu drošības sajūtu".

Pētījums publicēts žurnālā “Cancers”, un izgaismo novērojumu, ka ādas vēža gadījumu skaits pasaulē pieaug, neraugoties uz saules aizsarglīdzekļu lietošanas pieaugumu. Tas tiek dēvēts par "saules aizsarglīdzekļu paradoksu".

"Problēma ir tā, ka cilvēki izmanto saules aizsargkrēmu kā "atļauju" sauļoties. Cilvēki domā, ka viņi ir pasargāti no ādas vēža, jo lieto produktu, kas tiek reklamēts, lai novērstu kādu slimību," teica pētījuma līdzautors Ivans Ļitvinovs no Makgila universitātes Kanādā.

Pētījumā zinātnieki atklāja, ka kanādieši, kas dzīvo provincēs, kurās ir biežāk sastopama melanoma - viena no agresīvākajām ādas vēža formām -, biežāk ziņoja, ka izmanto saules aizsarglīdzekļus, labāk apzinās saules iedarbības radītos riskus veselībai un biežāk seko līdzi UV indeksam.

Kopumā zinātnieki izvērtēja datus no 22 fokusa grupām, kurās piedalījās 95 Kanādas iedzīvotāji. Analīzē tika konstatēts, ka, lai gan iedzīvotāji šajās provincēs ziņoja par lielāku informētību un nodomu aizsargāties no saules, saules iedarbība šajās provincēs ir lielāka, jo ir augstāka gaisa temperatūra un cilvēki ir tendēti nodarboties ar aktivitātēm ārpus telpām.

Citā novērtējumā, kas tika veikts Apvienotajā Karalistē, tika konstatēti pretrunīgi pierādījumi par to, ka saules aizsarglīdzekļu lietošana pārsteidzoši ir saistīta ar vairāk nekā divkārt lielāku risku saslimt ar ādas vēzi.

"Šie kombinētie secinājumi liecina par “saules aizsarglīdzekļu paradoksu”, kad personas, kas vairāk uzturas saulē, mēdz lietot arī vairāk, bet ne pietiekamā daudzumā saules aizsarglīdzekļus, tādējādi radot viltus drošības sajūtu," skaidroja Dr. Ļitvinovs.

Ņemot vērā šo saules aizsarglīdzekļu paradoksu, zinātnieki aicina veikt jaunus pasākumus, lai novērstu zināšanu trūkumus saules aizsardzības un ādas vēža profilakses jomā.

“Saules aizsargkrēms ir svarīgs, bet tas ir vismazāk efektīvais veids ādas aizsardzībai no saules, salīdzinājumā ar piemērotu apģērbu, saulessargiem un izvairīšanos no uzturēšanās saules staros,” piebilda Dr. Litvinovs.