foto: Shutterstock
Pētījuma rezultāti par Covid ilgtermiņa ietekmi uz bērniem atklāj satraucošu ainu
Esi vesels
2023. gada 30. oktobris, 19:52

Pētījuma rezultāti par Covid ilgtermiņa ietekmi uz bērniem atklāj satraucošu ainu

Jauns.lv

Vairāk nekā trīs gadus pēc Covid-19 infekcijas izplatīšanās pasaulē, joprojām tiek noskaidrotas infekcijas ilgtermiņa sekas. Žurnālā "Blood Advances" publicētā pētījumā atklāts, kā vīrusa ietekmē var mainīties bērnu sirds un asinsvadu veselība. 

Analizējot to bērnu simptomus un veselības stāvokli, kuri inficējās ar Covid pandēmijas sākumposmā, ASV pētnieki atklāja, ka "lielai daļai" bija paaugstināts ar asinsvadu traumu - asinsvadu bojājumu - saistīta biomarķiera līmenis.

Zinātnieki pētīja 50 bērnu pacientu datus, kuri no 2020. gada aprīļa līdz jūlijam tika hospitalizēti Covid infekcijas dēļ. Slimnīcas paziņojumā ārsts Deivids Teičijs no Filadelfijas Bērnu slimnīcas sacīja: "Lai gan lielākajai daļai bērnu, kas slimo ar Covid-10, slimības gaita nav smaga, mūsu pētījums liecina, ka SARS-CoV-2 var būt citas sekas, kuras ir vērts izpētīt."

No 50 pētījuma dalībniekiem pētnieki konstatēja, ka 21 no tiem ir minimāli vai nav nekādu simptomu. Kopumā 11 cilvēkiem bija "smagi" simptomi, un 18 cilvēkiem attīstījās satraucošas komplikācijas.

Taču visiem viņiem bija paaugstināts asinsvadu bojājumu biomarķieru līmenis. Turklāt 86 procentiem pētījuma dalībnieku tika konstatēts, ka tie atbilst retas slimības - trombotiskās mikroangiopātijas (TMA) - kritērijiem.

"Mēs vēl nezinām, kādu klīnisku ietekmi šis paaugstinātais biomarķieris rada bērniem ar COVID-19, kuriem nav simptomu vai tie ir minimāli.Mums jāturpina veikt SARS-CoV-2 slimu bērnu testēšanu un uzraudzību, lai mēs varētu labāk izprast, kā vīruss viņus ietekmē gan īstermiņā, gan ilgtermiņā,” piebilda ārsts.