foto: Shutterstock
Atklāta vienkārša metode, kas var palēnināt Pārkinsona slimības simptomus par vairākiem gadiem
Esi vesels
2023. gada 31. oktobris, 06:02

Atklāta vienkārša metode, kas var palēnināt Pārkinsona slimības simptomus par vairākiem gadiem

Jauns.lv

Ķīnas pētnieku komandas pētījumā atklāts, ka tai-či vingrinājumi (lēnā tempā, koncentrējoties izpildāmi vingrinājumi ar mērķi atbrīvot “iekšējo enerģiju”) var palīdzēt palēnināt Pārkinsona slimības simptomus par vairākiem gadiem. 

Pētnieki apgalvo, ka tiem, kuri nodarbojās ar šo vingrošanas mākslu divas reizes nedēļā, bija mazāk komplikāciju un labāka dzīves kvalitāte nekā tiem, kuri to nedarīja. Eksperti apgalvo, ka iegūtie rezultāti apstiprina iepriekš veiktos pētījumus par fizisko vingrinājumu labvēlīgo ietekmi uz cilvēkiem, kas sirgst ar Pārkinsona slimību, vēsta BBC. 

Šanhajas Jiao Tong Universitātes Medicīnas skolas pētījumā piecus gadus tika novērota simtiem Pārkinsona slimības pacientu veselība. Viena grupa, kurā bija 147 cilvēki, regulāri nodarbojās ar tai-či, bet otra grupa, kurā bija 187 cilvēki, ar to nenodarbojās. Tradicionālā ķīniešu vingrošana apvieno lēnas, maigas kustības ar dziļu elpošanu un relaksāciju.

Pētnieki atklāja, ka tai-či grupā slimība progresēja lēnāk, novērtējot simptomus, kustības un līdzsvaru. Šajā grupā bija arī mazāk kritienu, muguras sāpju un reiboņu, kā arī atmiņas un koncentrēšanās problēmas bija mazākas nekā otrā grupā. Tajā pašā laikā nepārtraukti uzlabojās miegs un dzīves kvalitāte.

Iepriekšējā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki ar Pārkinsona slimību, kas sešus mēnešus nodarbojās ar tai-či, tika konstatēti lielāki uzlabojumi staigāšanā, stājā un līdzsvarā nekā cilvēkiem, kuri nepiedalījās programmā.

Pētnieki apgalvo, ka tai-či varētu izmantot, lai ilgtermiņā ārstētu Pārkinsona slimību un palielinātu dzīves kvalitāti, vienlaikus palīdzot pacientiem saglabāt aktivitāti.

Pārkinsona slimība ir hroniska, progresējoša slimība, kas nozīmē, ka smadzeņu darbības traucējumi laika gaitā pasliktinās. Cilvēkiem ar Pārkinsona slimību smadzenēs nav pietiekami daudz ķīmiskās vielas dopamīna, jo nervu šūnas, kas to ražo, ir bojātas. Lai arī šobrīd šo slimību izārstēt nav iespējams, ir pieejami ārstēšanas veidi, kas palīdz mazināt galvenos simptomus un pēc iespējas ilgāk saglabāt dzīves kvalitāti.