Probiotiku lietošana pastiprina antibiotiku iedarbību
Esi vesels
2023. gada 26. oktobris, 09:00

Probiotiku lietošana pastiprina antibiotiku iedarbību

Reklāmas projekts

Kad kādu rītu pamodos ar sapampušu vaigu, steigšus devos pēc palīdzības pie zobārsta. Apskatījis uztaisīto rentgena uzņēmumu, ārsts pavēstīja, ka gudrības zobam nepietiek vietas žokļa kaulā, tāpēc tas ir iekaisis. Būs jārauj ārā, un, lai mazinātu pampumu un iekaisuma risku, man būs jālieto antibiotikas.

Protams, palikt bez zoba nav nekas patīkams, bet lietot antibiotikas, manuprāt, ir vēl nepatīkamāk, jo antibiotiku lietošana man vienmēr ir radījusi virkni gremošanas traucējumu – sliktu dūšu, pat vemšanu, šķidru vēdera izeju…

Kad nākamajā dienā pasūdzējos kolēģei, ka, iespējams, kādu laiku nebūšu darbspējīga, jo atkal jālieto antibiotikas, viņa man ieteica reizē ar antibiotikām dzert probiotikas. Precīzāk sakot, divas stundas pēc antibiotiku lietošanas. Viņa stāstīja, ka probiotikas ieteicams turpināt lietot arī vairākas nedēļas pēc antibiotiku kursa beigām. Kolēģe pati tās dzer katru dienu, lai ne tikai veicinātu gremošanu, bet arī stiprinātu imūnsistēmu un uzlabotu uzturvielu uzsūkšanos.

Nolēmu papētīt internetā, ko par to visu saka ārsti. Izrādās, pasaulē ir veikta virkne zinātnisku pētījumu, kas apliecina, ka pacientiem, kuri lieto antibiotikas, ieteicams lietot arī probiotikas, jo tās ir atzītas par iedarbīgām arī ar antibiotikām saistītas caurejas profilaksei un ārstēšanai. Statistika liecina, ka vairāk nekā trešdaļai pacientu, kuri lieto antibiotikas, attīstās caureja.[1]

Probiotikām ir aizsargājoša iedarbība, lai novērstu ar antibiotikām saistītu caureju, un, kā uzskata pētnieki no The Weizmann Institute of Science (Izraēla) un citām iestādēm, vispiemērotākā izvēle ir Lactobacillus rhamnosus (L.rhamnosus) vai Saccharomyces boulardii (S.boulardii). Eksperti ir izvirzījuši hipotēzi: ja, lietojot antibiotikas, ir vēdera krampji, gāzes vai caureja, probiotiku lietošana var palīdzēt mazināt negatīvo ietekmi uz zarnu mikrobioma sastāvu vai pat novērst šos nepatīkamos un nevēlamos simptomus. [2]

Skaidrs, ka zarnu mikrobioms ir sarežģīta ekosistēma, kas sastāv no triljoniem mikrobu, kas harmoniski dzīvo kopā mūsu kuņģa un zarnu traktā, un ir nepieciešams līdzsvars starp labvēlīgajiem mikrobiem un kaitīgākiem mikrobiem, kas dabiski veido kolonijas zarnās. Bet antibiotikas, kurām mūsdienu medicīnā ir būtiska nozīme bakteriālu infekciju profilaksē un ārstēšanā, izjauc šo līdzsvaru – jo, iznīcinot sliktās baktērijas, tās var noārdīt arī zarnās mītošās labvēlīgās baktērijas. Ir pierādīts, ka probiotiku lietošana kopā ar antibiotikām par 37% samazina ar antibiotikām saistītas caurejas risku pieaugušajiem, bet, palielinot devu, rezultāts sasniedz pat 46%. Īpaši labus rezultātus var sasniegt, ja probiotikās ir  Lactobacillus un Bifidobacterium baktērijas. Turklāt jaunākie pētījumi liecina, ka probiotikas un antibiotikas spēj sadarboties, ievērojami uzlabojot ārstēšanas rezultātus, jo probiotiku lietošana var pastiprināt antibiotiku iedarbību. [3]

Internetā atradu informāciju par dažādiem pēdējos gados veiktiem pētījumiem, kuros gūtie rezultāti apliecina probiotiku ietekmi arī uz mutes veselību. Izrādās, ka to lietošana var mazināt arī zobu aplikuma risku, cīnīties pret sliktu elpu, novērst smaganu iekaisuma simptomus un smaganu slimību izraisītu iekaisumu. Cīņā ar smaganu saslimšanām un iekaisumiem īpaši uzsvērta baktēriju Lactobacillus reuteri (L.reuteri) un Lactobacillus brevis (L.brevis) nozīme – lielākajai daļai pacientu, kuri pastiprināti ikdienā lietojuši uztura bagātinātājus ar šīm baktērijām, jau pēc divām nedēļām novērota iekaisumu un zobu aplikuma samazināšanās. Tas nu gan man bija atklājums, ka probiotikas var palīdzēt noturēt līdzsvaru gan zarnu traktā, gan mutē!

Kad to pastāstīju kolēģei, viņa man ieteica izvēlēties visefektīvākās Latvijā pieejamās probiotikas – pašmāju ražotāja LYL love your life® LYLBIOTIC, kas ir augsti efektīvs probiotiku un prebiotiku komplekss profilaktiskai un akūtai lietošanai.

Steigšus devos uz aptieku. Kad jautāju farmaceitei, vai viņa arī paralēli antibiotiku lietošanai ieteiktu probiotikas, speciāliste laipni paskaidroja, ka probiotiku lietošana spēj atjaunot mikrofloras līdzsvaru, radot harmonisku vidi un mazinot risku ar disbiozi saistīto blakusparādību attīstībai, piemēram, lielāku infekcijas attīstības risku citās organisma sistēmās, tostarp zarnu traktā, ādā, elpceļos un makstī. Viņa īpaši uzsvēra, ka visvērtīgākās probiotikas ir tās, kurās ir maksimāli daudz dažādu baktēriju sugu – jo vairāk, jo labāk! Un tieši tādas ir LYLBIOTIC – viena kapsula (dienas deva) satur vismaz 28 miljardus aktīvo baktēriju, kas dabiski mīt cilvēka kuņģa un zarnu traktā, turklāt tajā apvienotas deviņas zinātniski visvairāk pētītās baktēriju sugas, kas pierādījušas ieguvumus veselībai: B.infantis, B.lactis, B.longum, L.casei, L.rhamnosus, L.gasseri, L.plantarum, L.reuteri, S.boulardii. Turklāt ir svarīgi, ka patentētais DRcaps® kapsulas apvalks nodrošina baktēriju aizsardzību pret kuņģa skābi un garantē baktēriju aktivizāciju tikai pēc nokļūšanas zarnās.

Farmaceite vēl piebilda, ka LYLBIOTIC kompleksam jaudas ziņā nav analoga Latvijas tirgū, turklāt baktēriju plašais sastāvs ir papildināts ar prebiotiku inulīnu, kas ir baktēriju barības viela un papildina probiotiku labo iedarbību uz organismu. Savukārt inovatīvā liofilizācijas tehnoloģija nodrošina, ka LYLBIOTIC kapsulas nav jāuzglabā ledusskapī un tās ir ērti paņemt līdzi ikdienas gaitās.

Kas vēl var iepriecināt – tas ir cenas ziņā izdevīgākais probiotiku komplekss Latvijā, vērtējot cenu par miljardu baktēriju!

Lai rudens lapu zelts ienes mūsu ikdienā saulainu harmoniju, bet probiotikas lai palīdz noturēt līdzsvaru gan mutē, gan zarnu traktā!

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia. 

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.