foto: Shutterstock
Kas ir slimība "X"? Un kāpēc eksperti ir tik nobažījušies?
Esi vesels
2023. gada 28. septembris, 11:03

Kas ir slimība "X"? Un kāpēc eksperti ir tik nobažījušies?

Jauns.lv

Pētnieki seko līdzi ierosinātājam, kas varētu izraisīt nākamo pandēmiju. Veselības aizsardzības iestādes visā pasaulē joprojām cenšas pārvarēt Covid-19 pandēmijas sākumā gūto pieredzi un mēģina noteikt labāko veidu, kā novērst jaunu pandēmiju, vēsta britu medijs. 

Daudzi pētnieki ir sākuši dēvēt nākamo ierosinātāju, kas varētu izraisīt masveida saslimšanu visā pasaulē, par "X slimību". Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 2022. gada paziņojumā šis termins definēts šādi: Apzīmējums "Slimība X” tiek lietots, lai apzīmētu nezināmu patogēnu, kas varētu izraisīt nopietnu starptautisku epidēmiju."

Ņemot vērā to, ko pasaule piedzīvoja, kad parādījās Covid, infekcijas slimību ekspertiem un zinātniekiem ir svarīgi nepārtraukti uzraudzīt jaunus draudus, intervijā laikrakstam The Independent sacīja doktors Tomass Russo, Bufalo universitātes Medicīnas un biomedicīnas zinātņu skolas infekcijas slimību eksperts.

"Šī [X slimības] koncepcija bija viena no mācībām, ko mēs guvām no šīs pandēmijas," sacīja Dr. Russo. "Tā kā cilvēce nojauc šīs barjeras [starp cilvēkiem un citām sugām] ar dzīvu dzīvnieku tirgu un mežu izciršanu, mums ir nepieciešama nepārtraukta uzraudzība un pētījumi, kā arī uzlabota bioloģiskā drošība visā pasaulē."

Šāds ciešs kontakts ar savvaļas dzīvniekiem rada apstākļus, kuros vīruss, kas līdz šim ir skāris tikai dzīvniekus, skar arī cilvēkus, viņš paskaidroja.

Zinātnieki gan vēl nezina, kāds vīruss varētu izraisīt nākamo pandēmiju, citiem vārdiem sakot, kāda būs X slimība. Daudzi cilvēki domā, ka tas varētu būt koronavīruss, līdzīgs SARS-CoV-2, vīrusam, kas izraisa Covid-19, vai jauns gripas celms, uzsver Dr. Russo. "Bet tas varētu būt pavisam kas jauns," viņš piebilda.

„Nav iespējams noteikt, kad X slimība parādīsies, un mēs nevaram izdarīt nekādus pamatotus pieņēmumus par to, cik nāvējoša tā būs. Taču, ņemot vērā to, ko pasaule piedzīvoja 2020. un 2021. gadā, pirms tika plaši izplatītas vakcīnas pret Covid-19, ir ļoti svarīgi saglabāt modrību pret satraucošām slimībām, kas parādās,” uzsver Dr. Russo.