foto: Shutterstock
"Ne katru "neatlaidīgu" klepu izraisa Covid!" - Lielbritānijā atkal pieaug saslimstība ar senu, bet joprojām aktuālu slimību
Esi vesels
2023. gada 25. septembris, 11:20

"Ne katru "neatlaidīgu" klepu izraisa Covid!" - Lielbritānijā atkal pieaug saslimstība ar senu, bet joprojām aktuālu slimību

Jauns.lv

Veselības aprūpes amatpersonas Lielbritānijā brīdina par tuberkulozes gadījumu skaita pieaugumu, jo progress cīņā ar šo seno slimību esot apstājies, vēsta „Independent”.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras datiem 2023. gada pirmajā pusgadā tuberkulozes gadījumu skaits ir palielinājies par septiņiem procentiem, reģistrējot 2408 jaunatklātos pacientus, salīdzinājumā ar 2251 gadījumiem tajā pašā laika periodā 2022. gadā. 

Visvairāk saslimšanas gadījumu novēroti Lielbritānijas lielo pilsētu un nabadzīgāku rajonu iedzīvotājiem, norādīja aģentūra.

Lai gan Lielbritānija joprojām ir valsts ar zemu tuberkulozes saslimstību, tomēr sabiedrības veselības iestāde ir paziņojusi, ka progress šīs slimības izskaušanā ir "apstājies".

"Tuvojoties ziemai, ir svarīgi atcerēties, ka ne katru neatlaidīgu klepu kopā ar drudzi izraisa gripa vai Covid. Klepu, kam raksturīgas krēpas,un kas ilgst ilgāk par 3 nedēļām, var izraisīt virkne citu problēmu, tostarp tuberkuloze,” sacīja
UKHSA Tuberkulozes nodaļas vadītāja Dr. Estere Robinsone. 

Tuberkuloze attīstās lēni, un var paiet daži mēneši vai pat gadi, līdz parādās pirmie pamanāmie simptomi. 

Komentējot UKHSA brīdinājumu, Vietējo pašvaldību asociācijas Sabiedrības labklājības padomes priekšsēdētājs Deivids Fotergils uzsvēra: „Tuberkuloze ir novēršama un ārstējama slimība, kas nesamērīgi skar neaizsargātas un nelabvēlīgā situācijā esošas iedzīvotāju grupas. Dažas grupas, piemēram, migranti un personas ar sociālajiem riska faktoriem, piemēram, bezpajumtnieki vai ieslodzījuma esošie, ir vairāk skartas. 

Tuberkulozes nūjiņa apkārtējā vidē izplatās pa gaisu - infekciozam, neārstētam plaušu tuberkulozes slimniekam klepojot, šķaudot un pat runājot vai elpojot.

Tuberkulozes izraisītājs apkārtējā vidē ir ļoti noturīgs, un nevēdinātu telpu gaisā tas saglabājas pat vairākas stundas. Ja vesels cilvēks ieiet telpā, kur pirms tam uzturējies tuberkulozes slimnieks, viņš ieelpo slimnieka izdalītos tuberkulozes baciļus.

Taču ne katrs, kurš ieelpojis tuberkulozes bacili, inficējas, jo cilvēka organisms ir spējīgs aizsargāties. Lielākās ieelpotās gaisa daļiņas tiek aizturētas augšējos elpceļos (rīklē, elpvadā) un pēc tam izklepotas. Pilieniņi, kas nosēžas uz bronhu sieniņām, arī tiek izvadīti ārā, un tikai ļoti neliela daļa tuberkulozes baciļu nokļūst plaušās, kur speciālas aizsargšūnas satver bacili un to „sagremo”.

Simptomi: 

Raksturīgākās tuberkulozes saslimšanas pazīmes ir:

  • klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas;
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • novērojams svara zudums;
  • pastiprināta svīšana naktīs.

Retāk tuberkulozes saslimšanas gadījumā novērojams:

  • asiņu piejaukums krēpām;
  • elpas trūkums;
  • sāpes krūtīs.

Tāpat par saslimšanu ar tuberkulozi var liecināt arī tādi vispārēji simptomi kā:

  • slikta apetīte;
  • nespēks;
  • nogurums.