foto: Shutterstock
Covid variants BA.2.86, par ko ceļ trauksmi zinātnieki, izpētīts laboratorijā; izdarīti secinājumi par tā bīstamību
Esi vesels
2023. gada 4. septembris, 13:29

Covid variants BA.2.86, par ko ceļ trauksmi zinātnieki, izpētīts laboratorijā; izdarīti secinājumi par tā bīstamību

Jauns.lv

Zinātnieki visā pasaulē paātrināti veic laboratorijas eksperimentus, lai mēģinātu izprast ļoti mutēto vīrusa BA.2.86 variantu, kas izraisa saslimšanu ar Covid-19. Eksperti apgalvo, ka rezultāti, kas tikai nupat sāk parādīties, sniedz zināmu pārliecību, ka jaunais variants ir mazāk lipīgs, nekā iepriekšējie celmi, un imūnsistēmu ietekmē mazāk nekā sākotnēji uzskatīts. 

Divas zinātnieku grupas - viena Ķīnā un otra Zviedrijā - ir publiski paziņojušas rezultātus, un šodienas laikā gaidāmi jauni rezultāti arī no Amerikas Savienotajām Valstīm. Pagaidām pirmie rezultāti liecina, ka BA.2.86 ir mazāk bīstams, nekā to sākotnēji pieņēmuši zinātnieki. 

BA.2.86 variants piesaistīja pasaules uzmanību, jo izskatās radikāli atšķirīgs no visiem pārējiem Covid celmiem, kas izplatījušies pirms tam. Vīrusā ir vairāk nekā 30 izmaiņu tā smailes proteīnā.

Valsts, kas līdz šim ziņojusi par visvairāk sekvencēm, ir Dānija, un eksperti apgalvo, ka viņi uzmanīgi seko līdzi situācijai šajā valstī, meklējot pavedienus par jaunā celma izplatību.

Taču līdz šim pasaulē pēdējā mēneša laikā ir parādījušās tikai aptuveni trīsdesmit sekvenču no tikpat daudz inficētiem pacientiem.  Eksperti uzskata, ka, ja BA.2.86 būtu sācis izplatīties, tas būtu acīmredzams jau tagad. 

"Draugi, šī nav omikrona otrā atnākšana. Ja tā būtu, droši var teikt, ka mēs to jau zinātu," sociālajos tīklos publicētajā ierakstā sacīja Dr. Bils Hanidžs, epidemiologs, kurš ir viens no Hārvardas universitātes Infekcijas slimību dinamikas centra direktoriem.

Tagad zinātnieki veic laboratorijas eksperimentus - vai nu izmantojot no pacientiem izolētas reālā vīrusa kopijas, vai ar tā smailes proteīnu modeļiem, kas iepotēti cita vīrusa ķermenī, - kuru mērķis ir palīdzēt mums labāk saprast, cik labi mūsu imūnsistēma un vakcīnas atpazīs un aizsargās pret BA.2.86 saimes vīrusiem.