foto: Shutterstock
Sporta veidi, kas saistīti ar augstu Pārkinsona slimības risku
Esi vesels
2023. gada 15. augusts, 06:29

Sporta veidi, kas saistīti ar augstu Pārkinsona slimības risku

Jauns.lv

Bostonas Universitātes centra pētījuma rezultāti liecina, ka futbola spēlēšana var palielināt risku saslimt ar Pārkinsona slimību, ziņo CNN. 

Pētnieki atklāja, ka dalībniekiem, kuri agrāk spēlējuši futbolu, nākotnē bija par 61% lielāks risks saslimt ar Pārkinsoa slimību. 
Ziņojumā, kas publicēts medicīnas žurnālā “JAMA Network Open”, arī konstatēts, ka dalībniekiem, kuri spēlēja futbolu augstākā līmenī – profesionāli, bija gandrīz trīs reizes lielāka iespēja saslimt ar Pārkinsona slimību vai parkinsonismu salīdzinājumā ar tiem, kuri spēlēja amatieru līmenī. 

"Šis ir vēl viens pierādījums, kas papildina aizvien pieaugošo pierādījumu skaitu par to, ka atkārtotām smadzeņu traumām ir ilgtermiņa sekas," sacīja neirozinātniece Džūlija Stama Viskonsinas Madisonas Universitātes kinezioloģijas docente, kura nebija iesaistīta pētījumā.

No boksa līdz futbolam

Pārkinsona slimība ir hroniska progresējoša centrālās nervu sistēmas slimība. Šīs slimības iespaidā cilvēkiem ir kustības un runas traucējumi. Bieži vien tā iespaido arī cilvēku garastāvokli, uzvedību un domāšanu. Lai gan slimība nav ārstējama, agrīna pazīmju pamanīšana var palīdzēt slimību kontrolēt. Lielākajai daļai cilvēku slimība attīstās pēc 60 gadu vecuma, un simptomi parasti sākas pakāpeniski, bet laika gaitā lēnām pasliktinās.

Pēdējā desmitgadē arvien vairāk pētījumu liecina, ka galvas traumas, kas gūtas kontaktsportā, piemēram, futbolā, ir saistītas ar neirodeģeneratīvām smadzeņu slimībām, piemēram, amiotrofisko laterālo sklerozi (ALS) vai hronisku traumatisku encefalopātiju, kas pazīstama kā CTE.

Pētījumi par to, kā kontakta sporta veidi var palielināt neiroloģisko slimību attīstības risku, nav jauns uzdevums Bostonas Universitātes CTE centram, kas ir vadījis lielāko daļu pētījumu par CTE ASV. Taču, kā stāsta pētījuma autors un centra klīnisko pētījumu līdzdirektors Maikls Alosko, viņa komandas interese par Pārkinsona slimību nav saistīta ar futbolu. Tā radās boksa dēļ.

"Kopš 20. gadsimta 20. gadu sākuma pastāv saikne starp boksu un Parkinsona slimību," uzsver Alosko. Pētījumi par saikni starp futbolu un Pārkinsona slimību ir ierobežoti. Viņa komandas veiktais pētījums ir līdz šim apjomīgākais, kurā aprakstīta saikne starp futbolu un neiroloģisko slimību. Viņš piebilda, ka atšķirībā no citiem pētījumiem par sportu un smadzeņu slimībām šajā pētījumā uzmanība pievērsta arī amatieriem.

"Šī ir daudz lielāka izlase, daudz spēcīgāks pētījums, tāpēc tas ir diezgan pārliecinošs," viņš  piebilda.