foto: unsplash.com
Rūpēsimies par savu nieru veselību
Esi vesels
2023. gada 11. augusts, 15:02

Rūpēsimies par savu nieru veselību

Sadarbības projekts

Ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts bez maksas paņemt albumīnūrijas skrīninga testu E.Gulbja Laboratorijas bezkontakta analīžu nodošanas punktos, ko var veikt mājās, lai pārbaudītu vai urīnā nav mazās olbaltumvielas, kas varētu liecināt par problēmām ar nierēm. 

Bezmaksas albumīnūrijas skrīninga projekts ir plānots līdz 2023.gada decembrim, to organizē Latvijas Nefrologu asociācija sadarībā ar “E.Gulbja Laboratoriju”. 

Piesakies bezmaksas testam E.Gulbja laboratorijas mājas lapā https://www.egl.lv/bezkontakta-analizes-albuminurijas-skrininga-tests-bez-maksas/ 
vai izņem uz vietas ikvienā E.Gulbja laboratorijas filiālē.

“Diemžēl ir tendence, ka nieru slimības konstatē novēloti, jo sākuma stadijā tās nepamana, slimnieks jūtas relatīvi vesels, tāpēc ir ļoti svarīgi veikt regulāras veselības pārbaudes,” skaidro Latvijas Nefrologu asociācijas prezidente asoc.prof. Ieva Ziediņa.

Īpaša uzmanība nieru veselībai ir jāpievērš cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, kardiovaskulārām slimībām, kā arī cukura diabēta pacientiem.

“Pacienta informētībai ir liela nozīme, jo diezgan ilgi hroniska nieru slimība norit bez pašsajūtas traucējumiem, pacientam var nebūt sūdzību. Aicinu izņemt bezmaksas testu un mājās pārbaudīt vai tests uzrāda urīnā mazās olbaltumvielas. Ja pārbaudi mājās ar testa strēmeli veicāt atbilstoši pievienotajai instrukcijai un ieguvāt rezultātu, kas liecina par iespējami paaugstināta albumīna jeb olbaltumvielu līmeni urīnā, tad aicinu vērsties pie sava ģimenes ārsta pēc nosūtījuma urīna analīzei, urīna mikroskopijai,  un albumīna/kreatinīna attiecības noteikšanai urīnā sertificētā laboratorijā. Gadījumā, ja arī laboratorijas analīžu rezultāti liecina par paaugstinātu albumīna (olbaltumviela) līmeni urīnā, kas liek domāt par iespējamu nieru slimību, aicinu vērsties pie nefrologa!” norāda asoc.prof. Ieva Ziediņa.