foto: Shutterstock
Pēc ērces koduma attīstās dzīvībai bīstama alerģija pret gaļu. Kas ir šis draudīgais sindroms?
Esi vesels
2023. gada 31. jūlijs, 14:05

Pēc ērces koduma attīstās dzīvībai bīstama alerģija pret gaļu. Kas ir šis draudīgais sindroms?

Jauns.lv

Pētnieki apgalvo, ka masveidā pieaug to amerikāņu skaits, kuriem pēc ērces koduma attīstīs dzīvībai bīstama alerģija pret sarkano gaļu. Tiek lēsts, ka tā skārusi ap 450 000 ASV iedzīvotāju. Medicīniski to sauc par “alfa-gal” sindromu. ASV Slimību profilakses un kontroles centra dati apliecina, ka sindroma gadījumu skaits pieaug, vēsta BBC. 

“Alfa-gal” sindroms ir dzīvībai potenciāli bīstama alerģija pret gaļu. ASV zinātnieki noskaidrojuši, ka sindromam ir saistība ar Amblyomma americanum (vientuļās zvaigžņu ērces) siekalām. Ērce atpazīstama ar baltu plankumu uz muguras un tās izpaltības reģions galvenokārt ir ASV austrumu daļa. 

To pārtikas produktu sarakstā, kas ir bīstami cilvēkiem, kuri cieš no “alfa-gal” sindroma, ir cūkgaļa, liellopu gaļa, truša, jēra un brieža gaļa, kā arī daži dzīvnieku izcelsmes produkti, kā želatīns, piens, atsevišķi piena produkti un daži medikamenti.

Maz pētītā sindroma simptomi ir vēdera krampji, caureja, nātrene un elpas trūkums, kas var izraisīt nāvējošu anafilaksi. “Alfa-gal” sindroma simpotmi katram cilvēkam var izpausties atšķirīgi, un ne vienmēr tas noved pie letāla iznākuma. 

ASV Slimību profilakses un kontroles centrā norāda, ka kopš 2010. gada ir konstatēti vairāk nekā 110 000 saslimšanas gadījumu. No 2017. līdz 2021. gadam gadījumu skaits palielinājās par aptuveni 15 000 gadā.

Šis sindroms tika atklāts tikai 2008. gadā nejauši pēc tam, kad ASV pētnieki, testējot vēža ārstēšanai izmantojamu medikamentu, atklāja negaidītus rezultātus.

Atsevišķi gadījumi fiksēti arī Austrālijā un Igaunijā.