foto: Shutterstock
Skābie ķirši uzlabo miegu un palīdz pret galvassāpēm
Lai gūtu veselībai patiešām labvēlīgu efektu, ķiršus vajadzētu ēst ilgtermiņā katru dienu mazās devās.
Dabasspēks
2023. gada 26. jūlijs, 06:31

Skābie ķirši uzlabo miegu un palīdz pret galvassāpēm

"100 Labi Padomi"

Skābie ķirši bagātīgi satur dažādus antioksidantus, minerālvielas, bioflavonoīdus un citas aktīvās vielas (tomēr ķirši tāpat kā jebkuras citas ogas satur arī cukuru).

Tās efektīvi palīdz cīnīties pret brīvajiem radikāļiem, kas bojā mūsu šūnas, veicina organisma novecošanos un sekmē dažādu slimību, tostarp ļaundabīgo, attīstību. Ķiršos esošās aktīvās vielas stimulē vielmaiņu un gremošanas sistēmu, uzlabo sirdsdarbību, pazeminot asinsspiedienu un holesterīna līmeni.

Tā kā ķirši satur maz kaloriju un daudz šķidruma, tos mēdz iekļaut dažādās diētās, lai zaudētu svaru. Tomēr tie tāpat kā jebkuras citas ogas satur arī cukuru (īpaši daudz cukura ir saldajos ķiršos), kas slikti uzsūcas, izraisot vēdera pūšanos, burkšķēšanu, sāpes un caureju, bet dažkārt gluži pretēji – aizcietējumu.

foto: Shutterstock

Tāpēc necenties ķiršu laikā uzkrāt vērtīgos vitamīnus visam gadam! Lai gūtu veselībai patiešām labvēlīgu efektu, ķiršus vajadzētu ēst ilgtermiņā katru dienu mazās devās.

Labākais paņēmiens, kā saglabāt vērtīgās vielas, ir tos nelielās porcijās sasaldēt. Amerikāņu pētnieki atklājuši, ka ķirši satur melatonīnu – hormonu, kas regulē miegu. Līdz ar to ķirši labi palīdz pret miega traucējumiem un galvassāpēm.