foto: Edijs Pālens/LETA
Kovida vakcīnas ir glābušas miljoniem cilvēku
Nu jau kovida vakcinācijas kampaņa ir beigusies, un Latvijas noliktavās ir simtiem tūkstošu neizlietotu devu.
Esi vesels
2023. gada 24. jūlijs, 06:23

Kovida vakcīnas ir glābušas miljoniem cilvēku

Kas Jauns Avīze

Covid-19 vakcīnām ir ļoti labs drošums, liecina pierādījumi, kas iegūti par vairāk nekā 13 miljardiem visā pasaulē ievadītu devu.

Tas norādīts Zāļu valsts aģentūras (ZVA) publicētajā Eiropas Zāļu aģentūras un Starptautiskās zāles reglamentējošo iestāžu koalīcijas vienotajā ziņojumā. Šīm vakcīnām esot labvēlīgs drošuma profils visās vecuma grupās, arī bērniem, grūtniecēm un pacientiem ar blakusslimībām un novājinātu imūnsistēmu.

Kovida vakcīnas jau ir izglābušas miljoniem dzīvību visā pasaulē, būtiski samazinot infekcijas izraisītu smagu slimības gaitu, nokļūšanas slimnīcā un nāves risku. ZVA atgādina, ka mērķis ir aizsargāt pret smagu slimības iznākumu. Ziņojumā uzsvērts, ka vakcīnas samazina arī “garā Covid-19” ietekmi.

Kaut gan absolūtais vairākums vakcīnu blakusparādību ir vieglas un pārejošas, ar zāļu drošuma uzraudzības sistēmu palīdzību izdevies atklāt dažas ļoti retas (skar mazāk nekā vienu no 10 000 vakcinētajiem), bet smagas blakusparādības. Nav pierādījumu, kas liecinātu, ka šīs vakcīnas izraisa papildu mirstību.