foto: Shutterstock
Nokavēji kārtējo ērču encefalīta poti? Ko nu?
Runā speciālists
2023. gada 19. jūnijs, 06:08

Nokavēji kārtējo ērču encefalīta poti? Ko nu?

"100 Labi Padomi"

Skaidro infektoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes docente, vakcinācijas speciāliste Dace Zavadska.

Ērču encefalīta vakcīnu instrukcijās ir norādīts, kad jāsaņem pirmā, otrā un trešā vakcīna, kad jāveic obligātā atbalsta un kad – revakcinācija. Revakcinācija ir atkarīga no konkrētās vakcīnas. Encepur ražotājs iesaka vecumā līdz 50 gadiem revakcināciju veikt ik pēc pieciem gadiem, bet pēc 50 gadiem – ik pēc trim gadiem. 

Vakcīnu TicoVac saņēmējiem pēc trīs pirmo un obligātās revakcinācijas veikšanas nākamās revakcinācijas rekomendē pēc pieciem gadiem un tikai pēc 60 gadu vecuma – ik pēc trim gadiem, kad organismā funkcionējošās antivielas pret ērču encefalītu tik ilgi kā iepriekš vairs nesaglabājas.      

Pat tad, ja vakcinācija nav pabeigta vai aizmirsies par revakcināciju, vakcinācijas cikls nav jāsāk no sākuma, bet jāsaņem kārtējā deva un turpmāk jāievēro piecu (vai trīs) gadu intervāls līdz nākamajai revakcinācijai. 

Gribu uzsvērt, ka ne pirms kārtējās revakcinācijas, ne starpposmos vai pat tad, ja ir nokavēta revakcinācija, nav jēgas noteikt antivielas pret ērču encefalītu. Metodes, ko izmanto šajos testos, nav precīzas, turklāt antivielu daudzums organismā ir samērā mainīgs lielums. 

Zināšanai

  • Ērces pārnēsā 3 slimības – laimboreliozi, ērlihiozi un ērču encefalītu,  bet iespējama vakcinēties ir tikai pret ērču encefalītu.
  • Pirmo divu izraisītāji ir baktērijas, bet ērču encefalīta ierosinātājs ir vīruss. Tas dzīvo ērces siekalās, tāpēc pēc ērces piesūkšanās ātri nonāk cilvēka organismā. Slimības pazīmes var parādīties 30 dienu laikā. 
  • Revakcinācija nodrošina, ka asinīs cirkulē noteikts antivielu skaits – tik daudz, lai, inficējoties ar vīrusu, organisms spētu ar to cīnīties.