Kas ir saules apdegumi, un kā sevi no tiem pasargāt?
Esi vesels
2023. gada 30. maijs, 11:05

Kas ir saules apdegumi, un kā sevi no tiem pasargāt?

Reklāmas projekts

Saules apdegumi ir ādas reakcija uz saules UV staru pārmērīgu iedarbību, kā rezultātā rodas ādas iekaisums – apsārtums, kairinājums, iespējams, pat čūlas. Saules apdegumi var izveidoties gan dabiskās saules ietekmē, gan solārijā.

 

Jāņem vērā, ka saules apdegumus var iegūt ne tikai saulainā laikā, bet arī mākoņainās dienās, jo  UV stariem, kuri arī ir apdegumu radītāji, mākoņi nav šķērslis. Lielāks risks jau īsā laikā iegūt saules apdegumus ir dienās, kad ir augsts UV indekss. Tas tiek izteikts vienībās no 1 līdz 11. Jau sākot no UVI 3, ādai ir nepieciešama aizsardzība no saules ar speciāliem aizsarglīdzekļiem - aizsargkrēmu ar SPF, nosedzošu apģērbu, cepuri.

Kā sevi pasargāt no saules apdegumiem?

Lai pasargātu savu ādu no iespējamajiem saules apdegumiem, ir atbildīgi jāattiecas ne tikai pret sauļošanos pludmalē, bet ar ikdienas uzturēšanos saulē, jo apdegums var izveidoties, piemēram, 15–30 minūtes strādājot dārzā vai vienkārši pastaigājoties.

Lai tas nenotiktu, jāatceras par dažiem pamatnosacījumiem. 

  • Jālieto ādas tipam piemērots saules aizsargkrēms, kas jāuzklāj jau 15–30 minūtes pirms došanās ārā, kā arī jāatjauno atbilstoši tam, kāds ir krēma SPF.
  • Jāizvairās no saules tajās dienas stundās, kad UV starojums ir visintensīvākais. Tas ir laikā no 11.00 līdz pat 16.00. 
  • Ja iespējams, labāk uzturēties ēnā un nepavadīt ilgu laiku tiešos saules staros. Var izmantot saules sargus, koku sniegto ēnojumu un citus risinājumus.
  • Uzturoties ārā saulainā laikā, vislabāk izvēlēties plānu, gaišu un ādu nosedzošu apģērbu, kas neļaus saulei tiešā veidā kairināt ādu.

Uzziņai. SPF jeb saules aizsardzības faktors ir speciāla mērīšanas sistēma, kas nosaka, cik ilgi krēma radītais filtrs aizsargā ādu no UV stariem. Pēc SPF var aprēķināt, cik ilgi var uzturēties saulē, negūstot apdegumus. Piemēram, ja mūsu klimata joslā cilvēkiem āda bez aizsardzības sārta paliek vidēji pēc 10 minūtēm, tad šo laiku jāreizina ar SPF skaitli.

SPF15 – pasargā ādu aptuveni 150 minūtes (10X15).

SPF30 – aizsargā aptuveni 300 minūtes; nepieciešams ilgstošai atpūtai ārpus telpām.

SPF50 – aizsargā aptuveni 500 minūtes; ieteicamais līmenis cilvēkiem ar jutīgu ādu.

Collistar Protective Magic Drops (Aizsargājoši pilieni)

DZINTARS Sun Protection Balm Jūrmala SPF50+ (Sauļošanās aizsargbalzams)

Fillerina Sun Cream For Face SPF 50 (Sejas sauļošanās krēms)

Biotherm Waterlover Face Sunscreen SPF 30 (Sauļošanās līdzeklis sejai)

Nera Pantelleria Sunscreen High Protection Spray 30 SPF (Izsmidzināms saules aizsarglīdzeklis)

Kāpēc ir būtiski izvairīties no apdegumiem?

Lasi tālāk ŠEIT.

Raksts tapis sadarbībā ar www.douglas.lv