foto: Shutterstock
Neirologs atklāj to vienu “maģisko lietu”, kas palīdz ātri iemigt un labi izgulēties
Runā speciālists
2023. gada 22. maijs, 07:10

Neirologs atklāj to vienu “maģisko lietu”, kas palīdz ātri iemigt un labi izgulēties

Jauns.lv

Ja vakaros ir grūtības aizmigt, miega speciālisti parasti iesaka neēst īsi pirms gulētiešanas, samazināt ūdens uzņemšanu vakaros, nelietot “zilos ekrānus” vismaz divas stundas pirms plānotā nakts miega, pilnībā aptumšot istabu un vēl daudzus citus padomus. Taču neirologs un miega eksperts Dr. Kriss Vinters atklāj, viņaprāt, vienīgo lietu, kas palīdzēs iemigt ātri, turklāt izgulēties kvalitatīvi. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Vēsa temperatūra istabā, kur guļat, ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem kvalitatīvam miegam,” skaidro Dr. Vinters. 
Pēc neirologa teiktā, ātri iemigt palīdzēs gaisa temperatūra no +15 līdz +20 grādiem.

Miega trūkums ir konsekventi saistīts ar hroniskām veselības problēmām, piemēram, sirds slimībām, nieru slimībām, augstu asinsspiedienu, diabētu, insultu, aptaukošanos un depresiju. Samazinot temperatūru guļamistabā, var samazināt šos riskus.
“Tas ir ļoti būtiski. Dienas laikā varam uzturēt mājokli siltākā temperatūrā, taču naktī – jūs būsiet pārsteigti, cik labi tas strādā,” piebilst ārsts. 

Miegu regulē diennakts ritms, ko veido fiziskās, garīgās un uzvedības izmaiņas, kuras notiek 24 stundu ciklā. Tas darbojas kā organisma iekšējais pulkstenis, kas saņem signālus no apkārtējās vides, lai regulētu dzīvībai svarīgas funkcijas, piemēram, ķermeņa temperatūru.

Tieši pirms aizmigšanas ķermeņa temperatūra pazeminās, kas liecina, ka ir pienācis laiks gulēt. “Ja guļamistabā ir vēss, tas palīdz uzturēt zemāku temperatūru arī ķermenim, kas ļauj vieglāk aizmigt,” paskaidro Dr. Vinters. 

Tomēr, ja temperatūra ir augstāka, ir lielāka iespēja, ka jūs ilgāk, bet nekvalitatīvāk gulēsiet. 

Neizgulēšanās sekas

Neizgulēšanās rezultātā vājinās atmiņa, samazinās koncentrēšanās spējas, uzmanības noturība. Šie kognitīvie procesi ir svarīgi ikdienā, lai cilvēks spētu strādāt efektīvi. Nekvalitatīvs miegs var izraisīt kļūdas, kas var būt saistītas apdraudējumu gan šim cilvēkam, gan apkārtējiem. Ne velti dažkārt tiek rīkotas akcijas, uz ceļiem, kuru laikā mēra autovadītāju noguruma līmeni.