foto: Shutterstock
Riskam atbilst lielākā daļa! 7 cilvēku grupas, kurām ir lielāks risks saslimt ar ādas vēzi
Runā speciālists
2023. gada 16. maijs, 12:35

Riskam atbilst lielākā daļa! 7 cilvēku grupas, kurām ir lielāks risks saslimt ar ādas vēzi

Jans.lv/LETA

Atzīmējot melanomas modrības mēnesi, "Veselības centrs 4" aicina sabiedrību pievērst uzmanību ādas veselībai un vismaz reizi gadā pārbaudīt dzimumzīmes un ādas veidojumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ādas ļaundabīgie audzēji, ieskaitot ādas melanomu, ir visbiežāk sastopamie ļaundabīgie audzēji Latvijā. Riskam saslimt ar melanomu visvairāk pakļauti

  • gaišas ādas cilvēki
  • tie, kuriem bijuši bieži saules apdegumi, īpaši bērnībā
  • cilvēki ar lielu skaitu dzimumzīmju
  • samērā liela izmēra dzimumzīmēm ar neregulārām robežām nelīdzenu virsmu
  • kā arī tie, kuru radiniekiem ir konstatēta šī slimība.
  • Liels melanomas risks ir arī tiem, kuri slimojuši ar citu ādas audzēju - bazaliomu vai plakanšūnu vēzi.
  • Tāpat risks saslimt ar melanomu ir tiem, kuri pārmērīgi sauļojas vai apmeklē solāriju

Šādiem riska faktoriem atbilst liela daļa valsts iedzīvotāju. Par pārmērīgas sauļošanās risku veselības aprūpes speciālisti brīdina nepārtraukti.

Visbiežāk slimo cilvēki pēc 50 gadu vecuma. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija liecina, ka 2022.gadā no ādas vēža miruši 122 cilvēki, no kuriem 69 - no ļaundabīgās melanomas, 53 - no citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem.

2021.gadā no ādas vēža miruši 133 cilvēki, no kuriem 70 - no ļaundabīgās melanomas, 63 - no citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem, bet gadu iepriekš, 2020.gadā, no ādas vēža mira 135 cilvēki, no kuriem 57 - no ļaundabīgas melanomas, 78 - no citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem.

"Veselības centrs 4" dermatoloģe Anda Apine uzsver, ka ādas vēzis var attīstīties arī vietās, kur saules stari nepiekļūst vai piekļūst pavisam maz - uz gļotādām, dzimumorgāniem, pēdām, galvas matainajā daļā un citur, tāpēc ādas veidojumu izmeklēšana pie speciālista reizi gadā ir kritiski svarīga. Tādēļ ikdienā ieteicams regulāri veikt pašizmeklēšanos, pievēršot īpašu uzmanību jauniem veidojumiem, tam, vai kāda dzimumzīme nav pēkšņi sākusi augt, mainījusi izmēru, krāsu, formu. Savukārt, ja dzimumzīme rada aizdomas, jādodas pie dermatologa.

Apine aicina ikvienu pārbaudīt ādas veidojumus, lai būtu drošs, ka nepastāv ādas vēža slimību riski vai arī tos atklātu laikus."

Dermatologi atgādina - ādas vēzis ir vizuāli diagnosticējams jau agrīnā stadijā, tādēļ ir būtiski regulāri pārbaudīt dzimumzīmju un ādas jaunveidojumu stāvokli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās