foto: Shutterstock
Pagājušās vasaras SPF krēms šajā vairs var nedarboties! Eksperte skaidro, kāpēc tā
Runā speciālists
2023. gada 15. maijs, 10:30

Pagājušās vasaras SPF krēms šajā vairs var nedarboties! Eksperte skaidro, kāpēc tā

Jauns.lv

Visiem saules aizsargkrēmiem, kas satur ķīmiskos filtrus, ir ļoti rūpīgi jāseko līdzi derīguma termiņam. Lielākoties šo krēmu derīguma termiņš pēc atvēršanas ir līdz sešiem mēnešiem, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" brīdināja kosmetoloģe Renāte Reinsone.

Viņa atgādina, ka āda ir “veselības spogulis”, tāpēc uz tās ir iespējams pamanīt ļoti daudz dažādas veselības problēmas. “Neapdomīga SPF krēmu lietošana noved pie tā, ka ir šie dažādie nelabvēlīgie veidojumi!”. 

Reinsone uzsver, laikā, kad nebija pieejamu saules aizsargkrēmu, cilvēki skaidri apzinājās, ka saule nodarīs ļaunumu, tāpēc vairījās no uzturēšanās tajā. Mūsdienās, kad ir plaši pieejami šie SPF krēmi, cilvēks domā, ka ir pasargāts no rīta līdz vakaram. “Saules aizsargkrēmi satur ķīmiskos filtrus, un tie ļoti ātri oksidējas, respektīvi – tie strādā divas stundas. Pēc tam šo krēmu rūpīgi vajadzētu nomazgāt un uzklāt atkārtoti,” aicina kosmetoloģe. 

Tāpat Reinsone brīdina, ka svarīgi ir sekot līdzi arī SPF krēmu derīguma termiņam, pārsvarā tas ir trīs līdz seši mēneši pēc atvēršanas. Tas nozīmē, ka iepriekšējā vasarā iegādāts un atvērts saules aizsargkrēms savu funkciju vairs nepildīs, jo tas jau būs oksidējies. 

Tikmēr dermatoloģe veneroloģe Laura Freiberga, runājot par ļaundabīgiem ādas veidojumiem uzsver: “Pats svarīgākais, kam jāpievērš uzmanība, ir tā sauktais neglītā pīlēna sindroms. Ja uz ādas ir daudz veidojumu, bet tomēr viens atšķiras ar jebko – krāsu formu, tas ir mājiens, ka jādodas tas pārbaudīt!”. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka Melanomas modrības mēneša atklāšanas pasākumā “Stājies saulessardzē!” saules bojāta āda tika konstatēta vismaz katram otrajam pārbaudītajam. 

Savukārt teju trešdaļa jeb 29% Latvijas iedzīvotāju ādu no saules iedarbības sargā, kā pagadās – reizēm jā, reizēm nē, bet 8% vispār neuzskata, ka tas ir svarīgi, atklāj biedrību Soli priekšā melanomai un Dermatologi pret ādas vēzi veiktā aptauja.