foto: Tero Vesalainen / Alamy/ Vida Press
"Vientulības epidēmija" ir tikpat bīstama kā smēķēšana, brīdina ķirurgs
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2023. gada 2. maijs, 13:57

"Vientulības epidēmija" ir tikpat bīstama kā smēķēšana, brīdina ķirurgs

Jauns.lv

ASV plaši izplatītā vientulība apdraud veselību tikpat nopietni kā desmit cigarešu izsmēķēšana dienā, otrdien paziņoja ASV ķirurgs Viveks Mērtijs, nosaucot jaunāko sabiedrības veselības epidēmiju.

Dr. Viveks Mērtijs savā 81 lappuses garajā  ziņojumā norāda, ka aptuveni puse pieaugušo ASV iedzīvotāju ir saskārušies ar vientulību. "Tagad mēs zinām, ka vientulība ir izplatīta sajūta, ko izjūt daudzi cilvēki. Tā ir kā izsalkums vai slāpes. Tā ir sajūta, ko organisms mums sūta, kad pietrūkst kaut kā, kas mums nepieciešams izdzīvošanai," intervijā aģentūrai "The Associated Press" sacīja Mērtijs . "Miljoniem cilvēku Amerikā cīnās vieni paši, un tas nav pareizi."

Pētījumi liecina, ka amerikāņi, kuri pēdējās desmitgadēs ir kļuvuši mazāk saistīti ar dievnamiem, kopienas organizācijām un pat saviem ģimenes locekļiem, pastāvīgi ziņo par vientulības sajūtas pieaugumu. Pēdējo 60 gadu laikā ir divkāršojies arī vientuļo mājsaimniecību skaits.

Taču krīze ļoti saasinājās, kad sāka izplatīties COVID-19, liekot slēgt skolas un darbavietas un liekot miljoniem amerikāņu izolēties mājās, prom no radiem un draugiem.

Koronavīrusa pandēmijas laikā cilvēki samazināja savu draugu loku un saīsināja laiku, ko pavada kopā ar citiem, teikts ķirurga ziņojumā. 2020. gadā amerikāņi ar draugiem pavadīja aptuveni 20 minūtes dienā, salīdzinot ar 60 minūtēm dienā pirms gandrīz divām desmitgadēm.

Vientulības epidēmija īpaši smagi skar jauniešus vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Šī vecuma grupa ziņoja, ka tajā pašā laika posmā par 70 % samazinājies ar draugiem pavadītais laiks.

Vientulība palielina priekšlaicīgas nāves risku gandrīz par 30%, un ziņojumā atklāts, ka cilvēkiem ar vājām sociālajām attiecībām ir arī lielāks insulta un sirds slimību risks. Izolētība palielina arī depresijas, trauksmes un demences rašanās iespējamību.