foto: Shutterstock
Ar vienkāršu “papīra testu” varētu noteikt vēzi agrīni, pieļauj pētnieki
Dzīvības loterija
2023. gada 28. aprīlis, 05:37

Ar vienkāršu “papīra testu” varētu noteikt vēzi agrīni, pieļauj pētnieki

Jauns.lv

Vēža ārstēšanas prognozi var ievērojami uzlabot, ja audzēju atklāj agrīnā stadijā. Ņemot to vērā, pētniecībā joprojām tiek meklēti veidi, kā ātri noteikt šo nāvējošo slimību. Tagad jaunā pētījumā ir izstrādāta pieeja, kas varētu ļaut agrīni diagnosticēt vēzi, raksta portāls “Express”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) inženieri ir izstrādājuši jaunu pieeju, kas var palīdzēt agrīni atklāt vēzi, izmantojot vienkāršu testu. Jauno tehnoloģiju varētu izmantot arī, lai noteiktu audzēja veidu un tā reakciju uz ārstēšanu.

Viņi izgudroja nanodaļiņu sensoru, ar kuru var identificēt daudzas dažādas vēža olbaltumvielas. Pētnieku komanda vairākus gadus ir izstrādājusi "sintētiskus biomarķierus", kurus varētu izmantot, lai konstatētu nāvējošo slimību.

Viņu darbs balstās uz koncepciju par vēža biomarķieru, piemēram, proteīnu vai cirkulējošu audzēja šūnu, noteikšanu pacienta asins paraugā. Iepriekšējā darbā komandai izdevās izveidot nanodaļiņas, kas var noteikt fermentu, ko sauc par proteāzēm, aktivitāti, kuras palīdz vēža šūnām izkļūt no to sākotnējās atrašanās vietas.

Nanodaļiņas ir pārklātas ar peptīdiem, kurus šķeļ dažādas proteāzes. Kad tās nonāk asinsritē, tās var koncentrēt un vieglāk noteikt urīna paraugā.

Pētnieki izstrādāja savu testu tā, lai to varētu veikt, izmantojot papīra strēmelīti, līdzīgi kā Covid testu mājās. "Mēs cenšamies ieviest inovācijas, lai padarītu tehnoloģiju pieejamu zema un vidēja resursu līmeņa iedzīvotājiem,” sacīja vecākā darba autore Sanjeta Batija. 

Šāda veida testus varētu izmantot ne tikai vēža atklāšanai, bet arī lai noteiktu, cik labi pacienta audzējs reaģē uz ārstēšanu. Komanda tagad strādā pie testu tālākas pilnveidošanas, lai pēc tam tos pārbaudītu ar cilvēkiem.