foto: Shutterstock
Kurās teritorijās dzīvojošie bērni šogad var saņemt bezmaksas vakcīnu pret ērču encefalītu?
Esi vesels
2023. gada 26. aprīlis, 10:43

Kurās teritorijās dzīvojošie bērni šogad var saņemt bezmaksas vakcīnu pret ērču encefalītu?

Jauns.lv

Sākoties siltākam laikam, biežāk dodamies ārā, brīvā dabā – pastaigās pa mežiem, parkiem, pļavām u. c., vietām, kurās jau ir modušās ērces. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atgādina, ka svarīgākais profilakses pasākums ir laikus veikta vakcinācija pret ērču encefalītu. Pilns vakcinācijas kurss pret ērču encefalītu ietver trīs potes, un tad, ar noteiktiem intervāliem ir veicama balstvakcinācija.

Vakcinācija tiek nodrošināta teritorijās, kurās saskaņā ar SPKC epidemioloģiskās uzraudzības datiem ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu (endēmiskās teritorijas).

Teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni, kurās 2023.gadā tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu tika noteiktas, veicot epidemioloģiskās uzraudzības datu analīzi par saslimstību ar ērču encefalītu 5 gadu periodā (2018.-2022.gadā).

Tās ir: 

  • Kuldīgas novads
  • Ventspils novads
  • Dienvidkurzemes novads
  • Talsu novads
  • Tukuma novads

Ja bērna deklarētā dzīvesvieta atrodas sarakstā minētā teritorijā, bērns var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir endēmiskajā teritorijā.

Visi bērni (vecuma grupā no viena līdz 18 gadiem), kuriem ir deklarēta dzīves vieta kādā no endēmiskajām teritorijām, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu, neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse.