foto: Pixabay.com
Velo sezona ir klāt! Padomi un idejas aizraujošam velo ceļojumam!
Esi vesels
2023. gada 20. aprīlis, 03:11

Velo sezona ir klāt! Padomi un idejas aizraujošam velo ceļojumam!

Reklāmas projekts

Būšana mežā ir fantastisks atpūtas veids. Svaigs gaiss, putnu dziesmas, lapsas, zaķi un stirnas, kas tevi slepus novēro krūmos, mums sniedz patiesu prieku. Un, ja esi aktīvās atpūtas cienītājs, tad izbrauciens ar velosipēdu mežā būs brīnišķīgs atpūtas veids, kā dinamiski pavadīt laiku un smelties spēkus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neticami, bet velo maršruti pēdējā desmitgadē ir auguši gluži kā sēnēs pēc lietus. Pašlaik to Latvijā ir ap 150, turklāt runa ir par oficiāliem velo maršrutiem! Daļa no tiem ir pilsētās un tās apkaimē, daļa lauku teritorijās, bet liela daļa no tiem – mežā, kas piedāvā gan vieglus un izklaidējošus pārbraucienus, gan sportiskus, pat ekstrēmus ceļojumus ar velo.

Padomi velo brauciena izvēlei

Velo sezona tradicionāli sākas aprīļa sākumā, kad gaisa temperatūra kļūst gana komfortabla, lai dotos ceļojumā ar velosipēdu, un ilgst līdz pat oktobra beigām, kad aukstums, lietus un drēgnums liek vairāk skatīties siltas istabas virzienā. Pat ja pilsētā sniegs jau ir nokusis un škiet, ka pavasaris ir iestājies ar pilnu “jaudu”, var gadīties, ka mežā, īpaši Latvijas austrumos, meža takas ir gana sniegotas, tāpēc šo ņem vērā!

Padoms Nr.1

Domājot par velo ceļojumu, protams, pirmais par ko jāpadomā, ir apģērbs. Pavasaris var būt pārsteigumiem bagāts – gan silta saulīte, gan auksts lietus – tas viss ir iespējams. Vasarā var būt pamatīga svelme, gan pēkšņa lietusgāze, un arī rudens var sagādāt pārsteigumus. Tāpēc parūpējies par pienācīgu apģērbu, kas tev ļautu justies komfortabli gan siltumā un svelmē, gan lietusgāzes laikā un vēsumā.

Padoms Nr.2

Velosipēds. Ņem vērā, ka atkarībā no izvēlētā velo maršruta, ir svarīga velosipēda izvēle. Ja dodies izklaidējošā un vieglā ceļojumā, tad droši vien varēsi iztikt arī ar to pašu pilsētas velosipēdu, bet, ja vēlies pieredzēt ekstrēmākus piedzīvojumus ar kalniem un lejām, tad ņem vērā, ka būtu nepieciešams pielāgots velosipēds. Šajā gadījumā tie ir tā saucamie kalnu velosipēdi. Ja tavā rīcībā tāda nav, tad noteikti varēsi to iznomāt kādā no aktīvās atpūtas uzņēmumiem.

Tāpat noteikti vajadzētu pārbaudīt gan velosipēda tehnisko stāvokli, ti. riepas, bremzes arī tās pašas gaismiņas. Noteikti drošībā ir nodevējs arī rezerves riepa kā arī instrumentu komplektiņš gadījumā ja nepieciešams kāds sīks velosipēda remonts.

Padoms Nr.3

Trases izvēle. Ja esi nolēmis doties velo ceļojumā pa mežu, tad ir ir vairāki veidi kā izvēlēties interesantu un aizraujošs velo maršrutu. Viens veids ir izvēlēties kādu maršrutu kas atrodas tavas mājas tuvumā - mežu Latvijā netrūkst, un gan jau arī tavā piemājas mežā ir takas pa kurām doties izbraucienā ar velosipēdu.

Otrs veids ir izvēlēties kādu no daudzajiem velo maršrutiem, kurus iesaka dažādas aktīvā tūrisma un velo braukšanas organizācijas. Laba izvēle iedvesmai ir Latvijas Tūrisma aģentūras velo maršrutu apkopotās kartes. Tāpat arī idejas ceļojumiem mežā piedāvā Latvijas valsts meži. Katrā gadījumā internētā atrodamas daudzas interesantas un aizraujošas velo maršrutu kartes tavai gaumei un iespējām.

foto: Pixabay.com

Trešais veids ir izvēlēties ceļojumu pēc interesēm, jo arī mežā ir milzum daudz interesantu apskates objektu – dižakmeņi, kultūrvēsturiskas vietas, gravas, purvi, pilskalni un citas interesantas lietas. Bet atkal, oficiālie tūrisma ceļveži šajā gadījumā būs ērtāki, jo apskates objekti būs kartē apzināti, un tev nenāksies maldīties mežā kas ar velosipēdu var būt sarežģīti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ceturtais veids - tev jāsaprot kādas intensitātes velo ceļojumu tu vēlies piedzīvot, jo tu vari braukt izklaidējošā braucienā, kā arī visnotaļ sportiskā braucienā.

Piektais veids – reģionālā izvēle. Latvija ar četriem novadiem un Pierīgu piedāvā gana dažādus un atšķirīgus ceļojumus mežā. Kurzemes silos manīsi jūras tuvumu, Zemgalei un Sēlijai ir savs šarms, Vidzemē atradīsi kalnus un lejas, Latgalē  - purvus un ezerus, bet šis uzskaitījums, protams, ir klišejisks, jo katrā novadā varēsi atrast kaut ko pilnīgi negaidītu.

Idejas, kur un kādu velo braucienu izvēlēties

Izvēle ceļojumiem nudien ir plaša. Galvenais ir neapjukt no piedāvājuma daudzumu, jo Latvijā ir gan Eiropas nozīmes velo ceļ, zaļie velo ceļi, kas ved pa kādreizējo dzelceļu maršrutiem, gan nacionālas, gan reģionālas nozīmes velo maršruti. Katrs no tiem ir citādāks, taču alvenais ir sākt, un gan jau pats sapratīsi, kādi velo maršruti tev patīk vairāk – mierīgie vai tādi trakāki un sportiskāki. Daļa no apskatītajiem maršrutiem ir LIAA Tūrisma departamenta mareriāli ieteikti tieši velo ceļotājiem.

Zeļie dzelzceļi

Zaļie ceļi ir trases, kas ved, izmantojot kādreizējos dzelzceļu maršrutus. Zaļie Dzelzceļi ir zaļo ceļu tīkls Vidzemē un Dienvidigaunijā, kas ved caur gleznainām ainaviskām un mežiem un ir piemēroti velo braucējiem. Maršrutu segums lielākoties ir grants vai meža ceļi un dabā ir marķēts ar zīmēm.

Ceļā ir visdažādākie dabas objekti, skaistas upes un ezeri, kultūrvēsturiskās apdzīvotās vietas, kā arī Zaļais dzelzceļš ved cauri Gaujas nacionālajam parkam un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātam, kur var atrast lielu bioloģisko daudzveidību, daudzveidīgas formas, dabiskus avotus, smilšakmens atsegumus, gleznainus skatus un unikālus dabas, kultūras un vēstures pieminekļus.

foto: Pixabay.com

Pašlaik ir pieci dažādi maršruti Zaļā dzelzceļa maršrutiem:

  • Melturi – Gulbene,
  • Lāde – Rūjiena,
  • Ainaži – Valmiera,
  • Valga – Ape (Igaunijas/ Latvijas robeža),
  • Viljandi – Moisakula (Igaunija).

Smiltene-Valmiera-Ainaži

  • Garums 128 km, asfalts, grants, zemesceļi, takas

Maršruts ved pa seno šaursliežu dzelzceļa līniju "Smiltene-Valmiera-Ainaži” - caur laukiem, mežiem, un pa īpaši izveidotiem tiltiņiem pāri upītēm. Vietām maršruts ved pa asfalta vai grants ceļiem, no Biksējas līdz Valmierai, maršruts ir novirzīts no vecā dzelzceļa. Zaļā Dzelzceļa posmi un to savienojumi dabā ir marķēti. Valmierā tas ir zilas "Green Railways" velomaršruta norādes zīmes, savukārt pārējā teritorijā maršrutu iespējams turpināt, vadoties pēc velo norāžu zīmēm ar numuru 14. Maršrutā uzstādīti informatīvie stendi, lai iepazīstinātu ar dzelzceļa vēsturi un objektiem, kas atrodas netālu no maršruta. Braucot šo velomaršrutu, neaizmirsti paņemt pasi vai ID, jo atrodies pierobežā!

Īdeņa – Kvāpānu dīķi Latgalē

  • Garums 57 km, asfalts, grants ceļš un zemesceļš

Dodoties maršrutā, ir iespēja iepazīt Eiropas mēroga nozīmīgu mitrāju un Latvijas lielāko ezeru — Lubānu ar tam piegulošajiem purviem, pļavām un dīķiem. 20. gs. 30. gados un 50.-70. gados, lai novērstu pavasaru plūdus, šeit veikti ezera krasta un apkārtnes pārveidošanas darbi, izbūvējot dambja sistēmas, slūžas un polderus. Lubāna mitrājs ir nozīmīga putnu atpūtas un migrācijas vieta, tādēļ te vērojama milzīga putnu daudzveidība un retas sugas. To aplūkošanai krastā izveidoti putnu vērošanas torņi. Otra ezera bagātība ir zivis, ko, iepriekš piesakot, iespējams iegādāties, piemēram, zivju zupas pagatavošanai uz ugunskura. Maršrutu ieteicams apvienot ar gājienu pa Teirumnīku purva taku, kas ir 800 m gara laipu taka un ieved tieši purvā.

foto: Pixabay.com

Latgales zelta vidusceļš

  • Garums 173, asfalts, grants, bruģēts veloceliņš (3km), lauku ceļš bez seguma un takas

Maršruts "Latgales zelta vidusceļš” ietver sevī piecus novadus, ved gar 11 ezeriem, kā arī iekļauj sevī divas lielākās upes - Daugavu un Dubnu. Tas iepazīstina ar pilsētu, kur sākas Latgale - Līvāniem un aizved līdz pat Latvijas "garīgās maizes” vietai - Aglonai. Pa ceļam izbraucot Preiļiem - pilsētai ar lielāko (pilsētvidē) ainavu parku Latvijā! Ainaviski un enerģētiski daudzveidīgs maršruts. Maršruta gaitā ir iespēja izbaudīt arī to, ko nesaredz acis, bet sajūt sirds - enerģētiskos stādījumus un svētbirzis Līvānu novadā, Aglonas bazilikas īpašo auru un Rušona ezera Upursalas mistēriju, dažādu zāļu tēju lasīšanu pļavās un iespēju gan fiziski, gan enerģētiski attīrīties Turku pirts ciemā, kura piedāvājumā ir gan baltā, gan melnā (dūmu) pirts pirtnieka vai pirtnieces pavadībā. Šķērsot romantisko, trosēs iekārto gājēju tiltiņu Starēs, kurš savieno abus Dubnas krastus un pat pārnakšņot īstā muižā ar autentisku auru - Arendoles muižā.

foto: Pixabay.com

Mežataka ar velo Kurzemē

  • Garums 290 km, asfalta, grants ceļi, mazi lauku ceļi, meža takas

Velo Mežtaka sākas Bigauņciemā, līdz kuram no Rīgas var nokļūt galvenokārt braucot pa Rīgas un Jūrmalas veloceliņiem. No Bigauņciema līdz Latvijas/Lietuvas robežai pie Gramzdas 290 km garumā maršruts virzās pa ainaviskiem lauku un mežu ceļiem ar zemu satiksmes intensitāti, izved caur maziem ciematiem un mazpilsētām Kurzemē, kā arī šķērso vairākas dabas teritorijas. Starp Sabili un Kuldīgu Mežtaka pārsvarā virzās pa neapdzīvotu mežainu apvidu. Sākot no Rendas, Kuldīgas apkārtnē maršruta *odziņa” ir Kuldīgas vecpilsētas šarms ar 16.-17. gs. apbūvi, Eiropā platākais ūdenskritums un 19. gs. sarkano ķieģeļu tilts pār Ventas upi. Dienvidkurzemē Mežtaka šķērso Rietumkursas augstieni, ko caurvij mazu upīšu dziļās gravas. Šis ir mežiem vismazāk klātais Mežtakas posms.

Šis maršruts ir marķēts ar uzlīmēm uz ceļa zīmēm ar Mežtakas logo un krāsas marķējumu uz kokiem mežā - balts, oranžs, balts. Vietās, kur velomaršruts nesakrīt (Ķemeros, Tukumā, Kandavā, Sabilē, Rendā, Kuldīgā) ar kājāmgājēju maršrutu ir jāseko GPX norādēm viedierīcē, jo velomaršruta alternatīva nav marķēta. No Priekules, izmantojot bij. dzelzceļa līniju, iespējams savienojums ar Liepāju.

Gar dižjūru un mazjūru

  • Garums 50 km, grants ceļi, asfalts un meža takas
  • Kolka-Vaide-Saunags-Pitrags-Košrags-Dūmele-Ezermuiža-Melnsils-Kolka

Maršruts izveidots Slīteres Nacionālā parka teritorijā un ļauj iepazīt tā dabas vērtības un lībiešu mantojumu. Pa vientuļu, purvu un mežu ieskautu ceļu tas savieno Dižjūras un Mazjūras krastu un noved Kolkasragā, kur abas jūras satiekas.

No Kolkas līdz Košragam maršruts pa meža ceļu izved cauri pieciem vēsturiskiem lībiešu ciemiem. Plašāka informācija te.

foto: Pixabay.com

Apkārt Usmas ezeram

  • 48 km, lauku ceļi, meža takas.
  • Usma-Amjūdze-Āpciems-Usma

Maršruts ļauj izbaudīt Usmas ezera ainavu, kas ir sestais lielākais ezers Latvijā. Virzoties pa maziem lauku un mežu ceļiem, tas ik pa brīdim pietuvojas ezera krastam, kas visapkārt ir līčains un ragains. Labākās piknika un peldēšanās vietas būs ezera Austrumu krastā, kur izvietotas arī vairākas tūristu mītnes un kempingi, kā arī Usmas ciemā ir labiekārtota pludmale. Plašāka informācija te.

Lielais Zemgales loks

  • 125 km, asfalts, lauku ceļi, meža takas
  • Jelgava-Tērvete-Vilce-Blankenfelde-Eleja-Ošenieki-Lielplatone-Vilce-Jelgava

Maršruts iepazīstina ar vienu no populārākajiem Latvijas tūrisma objektiem — Tērvetes dabas parku un vairākām vēsturiski nozīmīgām reģiona muižām, izmetot loku pa Zemgales līdzenuma centrālo daļu, ko dēvējam par Latvijas "maizes klēti”. Plašāka informācija šeit.

Apkārt Burnieka ezeram

  • 50 km, grants ceļi, meža takas

Velomaršruts apkārt Burtnieka ezeram ved cauri gleznainām ainavām un lielai dabas objektu daudzveidībai. Liela daļa ceļa vijas gar Burtnieka ezera krasta mežiem, pa ceļam ir iespējams iepazīt kultūrvēsturi un baudīt lauku klusumu. Maršruts neizceļas ar stāviem kāpumiem, taču tas ir interesants, pateicoties daudzveidīgajām ainavām. Riteņbraukšanu var savienot ar peldēšanos un atpūtu ezera labiekārtotajās pludmalēs, makšķerēšanu, pikniku sarīkošanu, vietējo zvejnieku pagatavotās zivju zupas degustāciju. Plašāka informācija šeit.

Materiāls tapis sadarbībā ar "Dižozols".