foto: Shutterstock
Pētniekiem pieaug bažas par suņu un kaķu spēju saviem saimniekiem nodot ārkārtīgi bīstamas baktērijas
Esi vesels
2023. gada 17. aprīlis, 10:27

Pētniekiem pieaug bažas par suņu un kaķu spēju saviem saimniekiem nodot ārkārtīgi bīstamas baktērijas

Jauns.lv

Jaunā pētījumā atklāts, ka suņi un kaķi var nodod saviem saimniekiem pret antibiotikām rezistentas baktērijas, kas ik gadu pasaulē nogalina līdz 70 000 cilvēku, vēsta “The Independent”. 

Tika konstatēti vairāki gadījumi Lielbritānijā un Portugālē, kad mājdzīvnieki saviem saimniekiem nodevuši pret antibiotikām rezistentas baktērijas, kas var izraisīt pneimoniju. Zinātnieki aicina mājsaimniecības, kurās ir mājdzīvnieki, iekļaut izpētes programmās, lai cīnītos pret mikrobu rezistences izplatīšanos, jo tā visā pasaulē sasniedz bīstami augstu līmeni.

Ja netiks veikti nekādi pasākumi, pret zālēm rezistentas infekcijas katru gadu pasaulē nogalina aptuveni 700 000 cilvēku, un prognozēts, ka līdz 2050. gadam šis skaits pieaugs līdz 10 miljoniem, tāpēc Pasaules Veselības organizācija (PVO) to nosauca par vienu no lielākajiem draudiem sabiedrības veselībai. 

Jau ir zināms, ka suņi, kaķi un citi mājdzīvnieki veicina pret antibiotikām rezistentu patogēnu, kas var izraisīt cilvēku slimības, izplatīšanos. Taču līdz šim nebija skaidrs, vai inficētie mājdzīvnieki patiešām dalās ar patogēniem ar saviem saimniekiem.

Suņu, kaķu un viņu saimnieku izkārnījumu paraugi tika pārbaudīti uz bieži sastopamām pret antibiotikām rezistentām, pneimoniju izraisošām baktērijām. Eksperti īpašu uzmanību pievērsa tām baktērijām, kas ir rezistentas pret antibiotikām, kuras PVO uzskata par "vissvarīgākajām" cilvēku medicīnā - pret tām, ko izmanto meningīta, pneimonijas un sepses ārstēšanai un kuras pazīstamas kā trešās paaudzes cefalosporīni.

Turklāt viņi meklēja baktērijas, kas ir rezistentas pret karbapenēmiem, kurus izmanto kā pēdējo aizsardzības līdzekli, kad visi pārējie līdzekļi nav iedarbojušies.

"Šajā pētījumā mēs sniedzam pierādījumus, ka pret trešās paaudzes cefalosporīniem rezistentas baktērijas, kas ir ļoti svarīgas antibiotikas, tiek pārnestas no mājdzīvniekiem uz to īpašniekiem. Suņi un kaķi var veicināt šādu baktēriju izplatību un noturību sabiedrībā, un ir ārkārtīgi svarīgi, lai tie tiktu iekļauti antimikrobiālās rezistences novērtējumā. Īpašnieki var samazināt multirezistentu baktēriju izplatīšanos, ievērojot labas higiēnas prasības, tostarp mazgājot rokas pēc suņa vai kaķa ekskrementu savākšanas un pat pēc tam, kad tie ir samīļoti,” sacīja pētījuma līdzautore Lisabonas Universitātes doktorantūras studente.

Komanda pētīja piecus kaķus, 38 suņus un 78 cilvēkus no 43 mājsaimniecībām Portugālē un Apvienotajā Karalistē. No visas grupas trim kaķiem, 21 sunim un 28 saimniekiem tika konstatētas baktērijas, kas bija rezistentas pret galvenajiem trešās paaudzes cefalosporīniem.

Sešās no šīm mājsaimniecībām baktēriju DNS mājdzīvniekam un saimniekam bija līdzīga, kas nozīmē, ka slimība, visticamāk, pārnēsāta starp dzīvniekiem un cilvēkiem. Pagaidām nav skaidrs, vai baktērijas pārnestas no mājdzīvnieka uz cilvēku vai otrādi.

Pētījums tiks prezentēts Eiropas Klīniskās mikrobioloģijas un infekcijas slimību kongresā (ECCMID) Kopenhāgenā, Dānijā, no 15. līdz 18. aprīlim.