Sekas būs redzamas pēc gadiem! Jauniešu aizraušanās, kas jau kļuvusi par mūsdienu sērgu
Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja, narkoloģe, psihiatre, veselības aprūpes vadības ārste Astrīda Stirna.
Runā speciālists
2023. gada 21. marts, 06:45

Sekas būs redzamas pēc gadiem! Jauniešu aizraušanās, kas jau kļuvusi par mūsdienu sērgu

"100 Labi Padomi"

Vecāki, skolotāji un mediķi arvien vairāk, skaļāk un satrauktāk runā par to, ka ļoti daudz jauniešu lieto elektroniskās smēķēšanas ierīces. Dažādi aromāti tās padara īpaši pievilcīgas. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja, narkoloģe, psihiatre, veselības aprūpes vadības ārste Astrīda Stirna stāsta, ko sev varam nodarīt, tās lietojot.

Baltiem diegiem šūti argumenti

Iepriekšējās Saeimas Sociālo un darba lietu komisija divus gadus strādāja pie izmaiņām likumdošanā, lai aizliegtu elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumiem pievienotos aromātus. Likumprojekts ir pieņemts otrajā lasījumā, atliek vien pārkāpt astei jeb pieņemt to pēdējā lasījumā.

“Es atzinīgi vērtēju šī sasaukuma Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, kas patiešām ir ieinteresēta sabiedrības veselībā, un mums nav jāpierāda, ka elektroniskās smēķēšanas ierīces rada kaitējumu,” saka Astrīda Stirna. Paralēli notiek darbs, lai ierobežotu vecumu, no kura tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces iespējams iegādāties. Sākotnēji plānots noteikt, ka tos varēs nopirkt tikai no 19 gadu vecuma. “Vidusskolēniem nevajadzētu būt iespējai iegādāties atkarību izraisošas vielas. Komisijā diskutēja par to, ka šo vecumu pakāpeniski varētu palielināt līdz pat 21 gadam.”

Tikmēr oponenti argumentē, ka elektroniskās cigaretes ir nekaitīgākas par parastajām un ka nav pierādīts aromātisko vielu kaitējums. Tā ir tiesa, tas vēl nav pierādīts, tomēr satraukumu rada jau tagad. “Ja šos aromātus un garšas izmanto pārtikā, tās nav kaitīgas, bet nav izpētīts, kas notiek, ja aromātiskās vielas karsē un ieelpo plaušās,” norāda narkoloģe. Turklāt aromāts nomāc tabakas smaku, un tieši tas piesaista sievietes un jauniešus, īpaši meitenes.

Nikotīnu var viegli pārdozēt

Runājot par galveno mārketinga triku, ko izmanto tirgotāji, proti, ka elektroniskās cigaretes ir nekaitīgākas par parastajām, jāteic, ka tā nav taisnība. Mazāks kaitējums varētu būt vienīgi apkārtējiem, kuriem nav jāelpo tabakas dūmi.

Arī elektroniskās cigaretes satur nikotīnu, un par tā kaitīgumu ir neapstrīdami pierādījumi. “Ir zināms, ka nikotīns iedarbojas ne tikai uz galvas smadzenēm, radot labsajūtu, bet negatīvi ietekmē arī sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs, izraisa hroniskas plaušu slimības, palielina ļaundabīgo audzēju risku. Jāsaprot, ka nikotīna receptori atrodas ne tikai smadzenēs, bet visā organismā – plaušās, aknās, ādā un citur. Turklāt, veipojot jeb ieelpojot nikotīna tvaikus, tā iedarbība uz centrālo nervu sistēmu sākas jau septiņu sekunžu laikā. Tā kā elektroniskās cigaretes kārtridžs ir paredzēts ilgstošai lietošanai, tajā ir daudz nikotīna, tāpēc smēķēšana var izraisīt saindēšanos, kas izraisa nelabumu, vemšanu un elpošanas traucējumus.”

Psihi ietekmē ilgtermiņā

Vēl nav zināms, cik bīstams ir propilēnglikols, kas arī ir elektronisko cigarešu šķidrumā.

“Tas ir jauns produkts, par kuru nav pētījumu, bet mēs nevaram apstiprināt, ka tas ir drošs. Jā, to izmanto kosmētikas un pārtikas produktu ražošanā, bet nav izpētīts, kā tas iedarbojas uz plaušām karsētā veidā. Francijas Veselības ministrijas nesen veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka, ilgstoši lietojot propilēnglikolu, tas var negatīvi iedarboties uz nierēm un aknām. Jau 2019. gadā ASV speciālisti brīdināja par nopietniem plaušu bojājumiem pēc elektronisko cigarešu smēķēšanas. Toreiz ASV ziņoja par 1080 saindēšanās un 18 nāves gadījumiem, ko izraisīja ķīmiskas pneimonijas. Bet īstas skaidrības par ķīmisko vielu sastāvu nebija,” atklāj Astrīda Stirna.

Viņa piebilst, ka elektroniskās smēķēšanas ierīces ir jauns atkarību izraisošo vielu lietošanas veids un vēl nav skaidri zināms, kādas var būt sekas. “Šīs vielas graujoši iedarbojas uz atmiņu un koncentrēšanās spējām ilgtermiņā. Jaunieši mēdz teikt – es uzpīpēju, un man nekas slikts nav noticis. Bet ietekme uz psihi redzama tikai pēc vairākiem gadiem. Vienlaikus jaunieši dažādās aptaujās atzīmē, ka cieš no koncentrēšanās grūtībām, atmiņas traucējumiem, un paši atzīst, ka, iespējams, tas ir saistīts ar atkarību izraisošo vielu lietošanu. Pusaudžu vecumā joprojām attīstās un veidojas svarīgas galvas smadzeņu daļas, kas būtiski ietekmē garīgo attīstību.”

Narkotiku piemaisījumi

Bīstamus signālus mūsu speciālisti saņem arī no Eiropas Narkotiku monitoringa centra, kas brīdina – Eiropā bijuši gadījumi, kad elektronisko cigarešu šķīdumos atklāti kanabinoīdi (psihoaktīvas vielas, kuru sastāvā ir augu un ķīmisku vielu maisījums ar apreibinošu iedarbību). “Tie ir liels risks, ņemot vērā, kādā veidā elektroniskās cigaretes nonāk pie jauniešiem, kuri nedrīkst tās iegādāties veikalā. Tās uz Latviju nogādā pasta sūtījumos, turklāt daudzi no šiem produktiem Eiropā ievesti no Ķīnas, un nav zināms, kas ir to sastāvā.”

Pastāv iespēja, ka smēķējot jau pirmo reizi tiek uzņemta atkarību izraisošā viela, un pēc tam jaunieši ar lielāku varbūtību sāk lietot arī citas apreibinošas vielas – alkoholu, narkotikas. “To apstiprina pacienti, kuri nonāk pie mums Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā. Skolēnu un jauniešu vidū ļoti populāra ir arī marihuānas smēķēšana – ar šo apreibinošo vielu jaunieši visbiežāk sāk savu ceļu narkotiku pasaulē. Veicot medicīniskas pārbaudes autovadītājiem, kurus atved uz centra Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļu ar aizdomām par apreibinošu vielu lietošanu, visbiežāk organismā konstatē marihuānu vai amfetamīna grupas atvasinājumus.”

No nelegālajām narkotiskajām vielām Eiropā un arī Latvijā ir ienākuši jauni sintētiskie opioīdi ar ļoti spēcīgu iedarbību un lielu pārdozēšanas risku. “Vislielākā problēma visos laikos ir bijuši opiāti, kas sastopami dažādos veidos – sākot ar magonēm un beidzot ar fentaniliem. Ilgu laiku tas bija heroīns, kas tagad ir izgājis no aprites. Arī Latvijā pēdējo divu gadu laikā tiek izplatīti jauni sintētiskie opioīdi, kas ir nelegāli ķīmiski sintezēti nitazēna atvasinājumi. Lietotāji, kuri iegādājas opioīdus, nezina, kas ir šo vielu sastāvā. No neatliekamās palīdzības mediķiem uzzinām, ka diemžēl nereti ir arī opioīdu pārdozēšanas gadījumi, kad cilvēku neizdodas glābt.”