foto: Shutterstock
Atkal aukstumpumpa? Neatstāj to bez ievērības!
Runā speciālists
2023. gada 19. marts, 05:39

Atkal aukstumpumpa? Neatstāj to bez ievērības!

"100 Labi Padomi"

Vispirms vajadzētu saprast iemeslu, kāpēc aukstumpumpas radušās. Lielākā daļa cilvēku bērnībā ir izslimojuši vējbakas, tāpēc organismā saglabājies herpes vīruss, kas izraisa aukstumpumpas, skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane.

Kamēr herpes vīruss mierīgi snauž, tas īpaši netraucē, bet, tiklīdz organisms piedzīvo stresa situāciju, vīruss aktivizējas un sāk izpausties aukstumpumpu veidā. To var provocēt emocionāls stress, vīrusu infekcijas, piemēram, pēc kovida izslimošanas daudziem cilvēkiem bija aukstumpumpas, kā arī pārsalšana, pārkaršana, dažādas traumas un ķirurģiskas manipulācijas. Īsāk sakot, aukstumpumpu veidošanos sekmē viss, kas pazemina imunitāti.

Ko šādā situācijā darīt?

Ja simptomi ir viegli vai pumpa tikko uzmetusies uz deguna vai lūpas, labi palīdz aptiekās nopērkamie bezrecepšu pretvīrusa krēmi, kas satur aktīvo vielu aciklovīru. Ir arī speciāli plāksteri pret herpēm. Tautas metodes labāk neizmantot, jo tās situāciju var pasliktināt, kaut gan kliņģerīšu tinktūra vai tējas koka eļļa ir ieteicama. Gadās, ka aukstumpumpas ir ļoti sāpīgas vai veido čūlas mutes un deguna gļotādā, un tad labāk vērties pie ģimenes ārsta. Iespējams, būs nepieciešams iekšķīgi lietot pretvīrusu medikamentus. 

No aukstumpumpām izvairīties palīdz imunitātes stiprināšana, būtiska nozīme ir aktivitātēm svaigā gaisā, līdzsvarotam miega režīmam un veselīgam uzturam.