Esi vesels
2023. gada 8. marts, 12:33

"Lieto pat normālās ģimenēs!" Mediķus satrauc jauna sērga galvaspilsētas ielās

Jauns.lv

Neatliekamās medicīniskās palīdzības centra mediķi saka, – narkotiku lietošana, īpaši galvaspilsētā, nu jau kļuvusi par sērgu. Tiem teju katru dienu jāsteidz glābt kāda pārdozējuša iedzīvotāja dzīvība, vēsta TV3 ziņas. 

“Mēs neredzam tendenci, ka tie būtu tikai zem tilta dzīvojošie vai klaiņojošie pa kāpņutelpām. Mēs redzam, ka ir izsaukumi, kur pārdozēšanas, ir arī dzīvokļos, normālās ģimenēs. Iedomājoties, brigādei ir jāsniedz palīdzība narkotiku pārdozēšanā 25 gadus vecai sievietei, kurai ir grūtniecības 34. nedēļa. Un viņas blakus stāvošais vīrs prasa – vai mūsu medikaments nekaitēs bērnam? Kuriozi, bet tā ir šodienas realitāte,” par darba ikdienu stāsta NMPD atbalsta centra “Krasts” vadītājs Rafaels Ciekurs. 

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video
NMPD atbalsta centra “Krasts” vadītājs Rafaels Ciekurs. 

Medikaments, par kuru runā ārsts, ir naloksons. To pārdozēšanas gadījumā injicē narkotiku iedarbības mazināšanai. Šādas ampulas līdzi ir katrai brigādei. Nu jau bieži ien pat ar rezervi.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā uzskata, ka neglaimojošās tendences iemesls ir tas, ka Latvijā arvien populārāki kļūst sintētiskie opioīdi, šobrīd īpaši nitazēnu grupas narkotikas. Tās ir lētas, taču spēcīgas apreibinošās vielas, tādēļ arī viegli pārdozējamas.

Turklāt paši narkotiku lietotāji nereti mediķu darbu padarot vēl sarežģītāku, jo nelieto kādu konkrētu apreibinošo vielu, bet gan to organismos atklāj iespaidīgu narkotiku kokteili. Šādas kombinācijas nereti noved arī pie letāliem gadījumiem.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ne vienmēr paspēj ierasties, pirms narkotikas atņem tā lietotāja dzīvību. Pērn NMPD mediķiem neizdevās glābt 13 narkomānu dzīvības, šogad reģistrēti jau divi nāves gadījumi. Jaunākajam no šiem upuriem bija tikai 17 gadu.