foto: Shutterstock
Cinks – būtisks imunitātei un skaistumam
Ilustratīvs attēls.
Esi vesels
2023. gada 10. marts, 06:00

Cinks – būtisks imunitātei un skaistumam

Reklāmas projekts

Pieauguša cilvēka organisms satur gandrīz divus gramus cinka. Pētniekiem uzzinot vairāk par to, kā mūsu ķermenis izmanto cinku, atklāta šo pāris gramu pārsteidzoši svarīgā loma, jo īpaši imūnsistēmas darbībā un laba izskata nodrošināšanā.

Cinks ir viens no 16 mikroelementiem, kas būtu jāuzņem mazāk par desmit miligramiem dienā, taču, nenodrošinot šo mazo daudzumu, mēs drīz vien sākam izjust nepatīkamas pazīmes – no matu izkrišanas līdz biežām vīrusu infekcijām. Tā notiek, jo cinks ir būtiska uzturviela, kas atbalsta daudzas organisma funkcijas. Uzturot pareizu cinka līmeni, mēs varam uzlabot savu vispārējo labsajūtu.

Svarīgākās cinka aktivitātes organismā

* Spēcina imūno sistēmu. Cinkam ir sava loma visos imūnās funkcijas aspektos, tajā skaitā izšķirīga nozīme T-šūnu (galveno imūnšūnu) attīstībā un aizkrūts dziedzera (galvenais imunitātes ģenēzes orgāns) atjaunošanā. Cinka trūkuma gadījumā šis dziedzeris sarūk un saražo mazāk imūno šūnu, līdz ar to tiek novājinātas imūnās funkcijas.1

* Piedalās šūnu atjaunošanā. Cinks ne tikai uztur šūnu veselību, bet arī piedalās slikto šūnu apoptozē – organisma aizsargmehānismā, lai likvidētu bojātas vai organismam bīstamas šūnas, piemēram, melanomas šūnas.2 Cinka trūkums var palielināt oksidatīvo stresu un iekaisuma procesus organismā, veicinot dažādu hronisku slimību veidošanos.

* Aktivizē noteiktas smadzeņu zonas. Cinka deficīts bieži ir saistīts ar trauksmi un depresiju,3 kā arī ožas un garšas traucējumiem, jo šis mikroelements aktivizē smadzeņu zonas, kas uztver un apstrādā garšas un ožas receptoru sūtīto informāciju.

* Veicina normālu auglību un reprodukciju. Cinks ir būtiska sastāvdaļa vairākos procesos, kas regulē sieviešu dzimumšūnu augšanu, auglību un grūtniecību, kā arī vīriešu spermas kvalitāti. Tas arī regulē dzimumtieksmi.4

* Nodrošina redzes funkciju. Iesaistīts fotoķīmiskajos procesos acs tīklenē, kas nodrošina redzi krēslā. Ja izteikti trūkst cinka, var būt pavājināta redze sliktā apgaismojumā – tā sauktais “vistas aklums”.5

* Svarīgs enzīmu aktivitātei. Cinks ir nepieciešams vairāk nekā 300 enzīmu darbībai, kas aptver visas sešas enzīmu klases.6 Enzīmi ir paša organisma ražoti katalizatori, kas paātrina un uzlabo tūkstošiem dažādu bioķīmisku reakciju visās organisma sistēmās.

5 “skaistuma vitamīna” trūkuma pazīmes

Iepriekšminēto un vēl citu aktivitāšu dēļ cinkam ir tik liela ietekme uz mūsu izskatu, ka tas nodēvēts par “skaistuma vitamīnu”. Jau tikai paskatoties spogulī, varam ātri atklāt cinka trūkumu organismā.

Lūk, piecas pazīmes, kā cinka deficīts bojā mūsu izskatu!

1. Izkrīt mati – viens no raksturīgākajiem simptomiem, ja ir traucēta šūnu replikācija un olbaltumvielu absorbcija, ko nodrošina cinks un kas gādā arī par veselīgiem, bieziem matiem. Mati var pastiprināti izkrist, aug lēnāk un ir plānāki.

2. Nagi kļūst trausli, iespējami arī balti plankumi uz tiem. Nagu šūnas un audi, ja trūkst cinka, aug lēni, viegli lūst un šķeļas;

3. Notiek izmaiņas mutē. Cinks ir dabisks elements mutē: aplikumā, siekalās un zobu emaljā. Ja tā trūkst, var pamanīt, ka zobi zaudē spožumu vai ieplaisā, mutē var sajust smaku, izmainītu garšu, rodas balts mēles aplikums, var iekaist smaganas. Iespējams, attīstīsies čūlas mutē;

4. Rodas ādas problēmas – pāragra ādas novecošana, ļengana āda, ādas sausums, lobīšanās, iekaisums, pūtītes, ekzēmas, dermatīts vai psoriāze, pinnes.

5. Slikti dzīst brūces. Ja trūkst cinka, kas palīdz organismam novērst audu bojājumus, cīnīties ar infekcijām un uzturēt ādu veselīgu, brūču dzīšana ir apgrūtināta un lēna.

Citi cinka deficīta simptomi:

* novājināta imūnsistēma – tendence bieži slimot, jebkāda veida hroniskas alerģijas;

* kairinātu zarnu sindroms – funkcionāli zarnu darbības traucējumi, kas izraisa vēdera sāpes vai diskomforta sajūtu; šis stāvoklis izraisa sistēmisku iekaisumu un ir saistīts ar pārtikas alerģijām, vairogdziedzera problēmām un virsnieru nogurumu;

* caureja – regulāra caureja, gāzes, vēdera pūšanās ir viens no izplatītākajiem cinka deficīta signāliem;

* nogurums – darbaspēju samazināšanās, depresīvs stāvoklis;

* redzes asuma pazemināšanās – pavājināta redze sliktā apgaismojumā, krēslā;

* garšas sajūtas samazināšanās;

* ķermeņa muskuļu masas samazināšanās;

* insulīna līmeņa pazemināšanās, cukura diabēta attīstības risks;

* seksuālas aktivitātes pavājināšanās, kā arī spermatozoīdu apaugļošanās spējas samazināšanās;

* smago metālu uzkrāšanās organismā.

Kā pareizi lietot?

Cinku pārsvarā uzņemam ar gaļu, tomēr viss cinks organismā neuzsūcas. Pieaugušam cilvēkam dienā ar uzturu būtu jāuzņem aptuveni 7–9 miligrami cinka (sievietei mazāk, vīrietim vairāk).

Cilvēkiem ar pazeminātu cinka līmeni, lietojot uztura bagātinātāju, ieteicamais drošais cinka daudzums dienā lielākoties ir atkarīgs no vecuma – pieaugušie var droši uzņemt līdz 40 mg cinka dienā. Uztura bagātinātāji parasti piedāvā 15–50 mg cinka vienā devā. Piemēram,   Zinc AKTIV WALMARK satur 15 mg lielu cinka devu organiskā citrāta formā ar klāt pievienotu melnā pipara (Piper nigrum) standartizētu ekstraktu, kas palīdz uzturēt gremošanu un barības vielu absorbciju. Ražotājs iesaka lietot pa vienai tabletei dienā, uzdzerot pietiekamu šķidruma daudzumu.

Lai arī cinku uzskata par visumā drošu uztura bagātinātāju un vairums cilvēku to panes labi, tomēr dažiem mēdz būt vieglas blaknes, piemēram, slikta dūša, vemšana, caureja un sāpes vēderā. Turklāt, pārsniedzot devu 40 mg cinka dienā, var rasties gripai līdzīgi simptomi: drudzis, klepus, galvassāpes un nogurums.

Ko vēl vērts zināt par cinka lietošanu

* Ja lieto cinku uzreiz pēc saaukstēšanās sākuma, var saīsināt slimošanas ilgumu, tomēr tas neattiecas uz intranazāli lietojamu cinku.

* Nelietot vienlaikus ar varu, dzelzi, fosforu – cinks organismā konkurē ar varu, un pārāk liels cinka daudzums samazina vara daudzumu, bet varš savukārt ir ļoti nepieciešams, lai rastos asinis.

* Ja cinku lieto vienlaikus ar vitamīnu C un D3, būs lielāks ieguvums imūnajai sistēmai, jo tie pastiprina cits cita iedarbību.

* Cinks labāk uzsūcas, lietots stundu vai divas stundas pirms ēšanas, uzdzerot glāzi ūdens; ja tas rada vēdera darbības problēmas, labāk lietot ēšanas laikā.

* Cinkam labāk palīdz uzsūkties dzīvnieku olbaltumvielas, proti, gaļa.

ATSAUCES

1 Zinc and immunity: An essential interrelation. Archives of Biochemistry and Biophysics. Volume 611, 1 December 2016, Pages 58-65,//doi.org/10.1016/j.abb.2016.03.022

2 Zinc Induces Apoptosis of Human Melanoma Cells, Increasing Reactive Oxygen Species, p53 and FAS Ligand. Anticancer Research October 2015, 35 (10) 5309-5316

3 A Randomized Clinical Trial of the Effect of Zinc Supplement on Depression and Anxiety in the Elderly. December 2021, The Open Public Health Journal 14(1):537-54; doi:10.2174/1874944502114010537

4 The role of zinc in reproduction. Hormonal mechanisms. Biol Trace Elem Res, 1992 Jan-Mar;32:363-82. doi: 10.1007/BF02784623.

5 Zinc and the eye. J Am Coll Nutr, 2001 Apr;20(2 Suppl):106-18. doi: 10.1080/07315724.2001.10719022.

6 Function and Mechanism of Zinc Metalloenzymes, The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 5, May 2000, Pages 1437S-1446S, https:// doi.org/ 10.1093/jn/

2303_PM_Walmark_Zink_V01_LV

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Reklāmas raksts tapis sadarbība arī Walmark.