foto: Shutterstock
ASV satraucošos ātrumos aug kolorektālā vēža gadījumu skaits jauniem pacientiem. Iemesli ir zināmi
Dzīvības loterija
2023. gada 2. marts, 16:22

ASV satraucošos ātrumos aug kolorektālā vēža gadījumu skaits jauniem pacientiem. Iemesli ir zināmi

Jauns.lv

Saskaņā ar Amerikas Vēža biedrības jaunāko ziņojumu par kolorektālo vēzi, resnās un taisnās zarnas audzējus diagnosticē arvien jaunākā vecumā. Katras piektais gadījums tiek atklāts cilvēkiem, kas ir jaunāki par 50 gadiem, vēsta CNN. 

Kolorektālā vēža gadījumu īpatsvars pieaugušo vidū, kas jaunāki par 55 gadiem, ir palielinājies no 11% 1995. gadā līdz 20% 2019. gadā. Kopumā vērojama arī tendence uz progresējošu vēža stadiju atklāšanu. 

2019. gadā 60% no visiem jaunajiem kolorektālā vēža gadījumiem visās vecuma grupās bija progresējošā stadijā. 
Piemēram, pērn Brodvejas aktieris Kventins Olivers Lī nomira 34 gadu vecumā pēc tam, kad viņam tika diagnosticēts ceturtās stadijas resnās zarnas vēzis, bet 2020. gadā filmas "Melnā pantera" zvaigzne Čedviks Bosmens no šī paša vēža veida nomira 43 gadu vecumā.

“Šobrīd arvien vairāk dzirdam par kolorektālā vēža gadījumiem tieši jauniem pacientiem. Lai gan ir grūti precīzi noteikti iespējamos iemeslus, daži faktori varētu būt saistīti ar izmaiņām vidē un uzturā,” apliecina Amerikas Vēža biedrības galvenais zinātniskais vadītājs Dr. Viljams Dahuts.

Jaunajā ziņojumā arī teikts, ka arvien vairāk cilvēku izdzīvo pēc kolorektālā vēža diagnozes noteikšanas - relatīvais izdzīvošanas rādītājs vismaz piecus gadus pēc diagnozes uzstādīšanas ir pieaudzis no 50 % pagājušā gadsimta 70. gadu vidū līdz 65 % no 2012. līdz 2018. gadam, daļēji pateicoties ārstēšanas sasniegumiem.

Labākais veids, kā samazināt kolorektālā vēža risku, ir ievērot skrīninga vadlīnijas un veikt fēču testu vai vizuālu pārbaudi, piemēram, kolonoskopiju, kad to iesaka ārsts. Jebkurus aizdomīgus polipus var noņemt vizuālās pārbaudes laikā, tādējādi samazinot vēža risku.

Starp citiem ļaundabīgajiem audzējiem, kas sastopami gados jaunākiem amerikāņiem, ir krūts, endometrija, žultspūšļa un žultsceļu, nieru, aizkuņģa dziedzera, vairogdziedzera, kuņģa un plazmas šūnu vēzis asinīs.