foto: Vida Press
Brīnumlīdzeklis pret resnumu ir, taču ārsti brīdina - tas paredzēts tikai diabēta slimniekiem
Īlons Masks 2022. gada jūlijā (pa kreisi) un augustā (pa labi).
Diētas
2023. gada 15. februāris, 06:34

Brīnumlīdzeklis pret resnumu ir, taču ārsti brīdina - tas paredzēts tikai diabēta slimniekiem

Jauns.lv

Par to, kā zaudēt svaru ātri, bez regulāras svīšanas sporta zālē un neskaitāmu diētu ievērošanas tiek runāts jau gadu desmitiem. Lai arī vienmēr tiek uzsvērts, ka nav brīnumlīdzekļa, kas spētu tevi padarīt tievu, bez liekas piepūles, pasaulē arvien vairāk tiek apspriestas “burvju novājēšanas injekcijas”, kas it kā palīdzējušas zaudēt svaru Īlonam Maskam, Kimai Kardašjanai un citām slavenībām. Kas tās par injekcijām? Kam tās paredzētas? Un, vai maz drošas? Pēta "Otkrito.lv".

Mēs dzīvojam ķermeņa pozitīvisma laikmetā, kad cilvēka aprišu apspriešana kļuvusi teju par tabu tematu. Netiek apšaubīta doma, ka jebkurš ķermenis ir skaists, un pasaulē populāri modes zīmoli ir spiesti pārdomāt savu mārketinga stratēģiju, iekļaujot modes skatēs un reklāmas kampaņās arī lielo izmēru modeles. 

Taču mode nekad nestāv uz vietas, turklāt tai ir tendence virzīties no galējības uz galējību. Kopš pandēmijas ir parādījusies tā dēvētā anatomiskā tendence – apģērbi, kas izceļ dažādas kailas ķermeņa daļas. Visi šie apģērba gabali visefektīvāk izskatās smalku figūru īpašniekiem. Nu novājēšana atkal ir kļuvusi par aktualitāti. 

Kima Kardašjana, Īlons Masks un citi notievē pāris nedēļās. Kā? 

2022. gada Tērpu institūta noslēguma ballē “Met Gala” par apspriestāko tematu kļuva sabiedrības dāma Kima Kardašjana, kura pārsteidza ne tikai ar savulaik kino dīvai Merilinai Monro piederējušu kleitu, bet arī ar savu svaru. Lai uzvilktu šo tērpu, Kimai nācās zaudēt teju 8kg ķermeņa masas, kas pie viņas 157cm garā auguma ir visai iespaidīgs rezultāts. Pati zvaigzne tolaik gan lepojās, ka svara zaudēšanā neaizstājama bijusi izvairīšanās no cukura un ogļhidrātiem, kā arī neskaitāmu stundu pavadīšana uz skrejceliņa, taču izskanēja arī apgalvojumi, ka Kimas tievēšanas atslēga bijusi pavisam cita. Viņai injicētas diabēta slimniekiem paraudzētas zāles, ko izmanto 2. tipa diabēta ārstēšanai. 

Kima Kardašjana “Met Gala 2022” ballē tērpusies Merilinas Monro leģendārajā kleitā

gallery icon

Otru visai iespaidīgu svara samazināšanās gadījumu šovasar demonstrēja viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem – Īlons Masks. 2022. gada jūlijā uz viņa jahtas uzņemtās fotogrāfijas parādīja, ka 51 gadu vecā miljardiera ķermenis ir tālu no fitnesa etalona, taču mēnesi vēlāk Masks demonstrēja ievērojamu slaidumu. Sociālajā tīklā “Twitter” Masks norādījis, ka ievērojamo svara zudumu palīdzējusi sasniegt intervāla badošanās un jau pieminētās diabētiķu zāles. 

Medikaments kļūst tik populārs, ka dažviet sāk trūkt

Brīnumainus notievēšanas rezultātus uzrāda ne tikai pasaules slavenas zvaigznes. Sociālajā tīklā Tik Tok lietotāji dalās ar saviem iespaidiem par šī medikamenta, kura aktīvā viela ir semaglutīds, lietošanu, un lielākā daļa atsauksmju ir pozitīvas. Šis medikaments ir kļuvis tik populārs, ka dažos reģionos tā jau trūkst, lai gan tas ir dārgs un parasti ne valsts, ne apdrošināšana to nekompensē. Tas rada satraukumu starp diabēta slimniekiem, kuriem medikaments ir primāri nepieciešams un nav pieļaujams terapijas pārtraukums. 

foto: Shutterstock

Semaglutīds ir izstrādāts 2. tipa cukura diabēta ārstēšanai. Šīs zāles stimulē insulīna ražošanu, kas palīdz pazemināt cukura līmeni asinīs. Turklāt tās nomāc apetīti un palēnina ēdiena izvadīšanu no kuņģa, tādējādi mazinot izsalkumu un paātrinot sāta sajūtu, kas ir īpaši svarīgi diabēta slimniekiem. Tieši apetīti nomācošās īpašības ir piesaistījušas tos, kuri vēlas zaudēt svaru.

Un kā ir Latvijā? 

Šīs zāles mūsu tirgū reģistrētas 2018. gada februārī. Tās ir recepšu zāles, un tās var izrakstīt tikai diabēta ārstēšanai. Tomēr daži ārsti (īpaši kosmetologi) medikamentu, pārkāpjot zāļu aprakstu, izraksta ne tikai mērķauditorijai, bet arī cilvēkiem bez diabēta, kuriem ir liekais svars un kuri vēlas to zaudēt. 

Vai aktīvās vielas semaglutīda injicēšana ir revolūcija cīņā pret aptaukošanos? 

foto: Veselības centru apvienība.
Sertificēta endokrinoloģe Valentīna Purmale.

Jā, tā tik tiešām varētu teikt, atzīst sertificēta endokrinoloģe Valentīna Purmale: “Klīniskajos pētījumos preparāti ir uzrādījuši lieliskus rezultātus, un arī mūsu pacienti ir apmierināti ar tiem. Vienlaikus ir svarīgi saprast, ka šīs zāles ir recepšu zāles, kas nozīmē, ka tās drīkst lietot tikai ārsta uzraudzībā. Ārsts ir tas, kurš pēc pacienta izmeklēšanas izvēlas pareizo devu, diētu un fizisko aktivitāšu režīmu. Par pašārstēšanos nevar būt ne runas.” 

Preparāti ar semaglutīdu ir gana nopietnas zāles, kuru lietošanas laikā iespējamas dažādas blakusparādības, piemēram, slikta dūša, aizcietējumi, vai tieši pretēji – šķidrāka vēdera izeja, smagākajos gadījumos – aizkuņģa dziedzera iekaisums. 

“Ir svarīgi saprast – semaglutīda preperāti paši par sevi nededzina taukus, bet rada piemērotus apstākļus, lai no tiem [taukiem] atbrīvotos. Ja turpināt ēst neveselīgi, lietojat alkoholu un izvairieties no fiziskajām aktivitātēm, nesasniegsiet ievērojamus rezultātus,” teic Purmale. 

Jāpiebilst, ka šim jaunajam "trendam" nāk līdzi vesela virkne nepatīkamu blakusparādību, tāpēc ārsti visā pasaulē arvien uzsver, ka medikaments paredzēts tikai diabēta slimniekiem, un notievēšanai to izmantot nevajadzētu.