foto: Shutterstock
Pasaulē pirmais gadījums: vīrieša pēkšņais īru akcents izrādās prostatas vēža simptoms
Ilustratīvs attēls.
Dzīvības loterija
2023. gada 8. februāris, 18:04

Pasaulē pirmais gadījums: vīrieša pēkšņais īru akcents izrādās prostatas vēža simptoms

Jauns.lv

Pacientam, kura vārds netiek atklāts, Ziemeļkarolīnas ārsti diagnosticēja “ārzemju akcenta sindromu” - ārkārtīgi retu stāvokli, ko parasti izraisa insults vai galvas traumas. Pēcāk izrādījies, ka vīrietis jau divus gadus sirgst ar prostatas vēzi, bet neizskaidrojamais īru akcents ir šīs slimības simptoms, vēsta britu mediji. 

Kā skaidro Djūka universitātes veselības aprūpes sistēmas ārste Dr. Amanda Broderika pacienta gadījumu izraisīja imūnā reakcija uz vēzi, citiem vārdiem sakot, imūnsistēma kļūdaini uzbruka viņa nervu sistēmai.

"Pacients nekad nav bijis Īrijā, un nekad iepriekš nav runājis ar īru akcentu. Viņa akcents bija nekontrolējams, parādījās jebkurā vidē un pakāpeniski kļuva noturīgs,” atklāj ārste. 

Vēža ārstēšanas ietvaros vīrietis saņēma andogēna deprivācijas terapiju - ārstēšanu, lai samazinātu vīrišķo hormonu līmeni. Viņam tika veikta arī ķīmijterapija un staru terapija, taču slimība turpināja progresēt. Ārsti apgalvo, ka viņš nav cietis no galvassāpēm vai psiholoģiskām problēmām. Arī pacienta smadzeņu skenēšana neatklāja nekādas izmaiņas.

Vīrieša vēzis attīstījās par neiroendokrīno prostatas vēzi - nāvējošu slimības formu. Pacients neilgi pēc ārstēšanas uzsākšanas slimnīcā nomira. 

Katru gadu Apvienotajā Karalistē aptuveni 52 000 vīriešu tiek diagnosticēts prostatas vēzis, un aptuveni 12 000 no tiem mirst. Slimība parasti progresē lēni, un pacienti var nodzīvot vairākus gadu desmitus bez jūtamiem simptomiem. 

Prostatas vēzis līdz šim nekad nav bijis saistīts ar svešzemju akcenta sindromu. Pasaulē tikai aptuveni 100 cilvēkiem ir diagnosticēts šis dīvainais stāvoklis, bet tas parasti attīstījies pēc insulta vai galvas traumas.