Izrāviens diabēta jomā tuvina pasauli dzīvei bez insulīna
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 8. februārī, 11:10

Izrāviens diabēta jomā tuvina pasauli dzīvei bez insulīna

Jauns.lv

Ženēvas Universitātes zinātnieki ir identificējuši proteīnu, kas nākotnē varētu aizstāt insulīna terapiju, vēsta CNN. 

Ženēvas Universitātes (UNIGE) pētnieku grupa jau vairākus gadus strādā pie alternatīvas insulīnam, kuras pamatā ir proteīns S100A9.

Šis proteīns var ievērojami uzlabot vielmaiņas ātrumu un regulēt glikozes, lipīdu un ketonu - ķīmiskās vielas, ko ražo aknas, kad organismā nav pietiekami daudz insulīna, lai glikozi pārvērstu enerģijā - līmeni asinīs.

Pētījumā atklāts arī olbaltumvielas izraisīts pretiekaisuma efekts, ko varētu izmantot iekaisuma slimību ārstēšanai.

Insulīnu visbiežāk lieto 1. tipa diabēta ārstēšanai, taču to izraksta arī smagāku 2. tipa diabēta formu gadījumā.

1. tipa cukura diabēta ārstēšanas pamatā ir regulāras ikdienas insulīna injekcijas, veselīgs, sabalansēts uzturs un piemērotas fiziskās aktivitātes. Glikozes līmenis asinīs ir jāuzrauga, veicot regulārus tā mērījumus.

2. tipa cukura diabēta ārstēšanas pamatā ir sabalansēts un atbilstošs uzturs, regulārs ēšanas režīms, pietiekoša fiziskā aktivitāte, glikozes līmeņa asinīs kontrole un zāļu lietošana, kas pazemina cukura līmeni asinīs. Dažkārt nepieciešamas arī insulīna injekcijas.

Taču, neraugoties uz visiem dzīvību glābjošajiem ieguvumiem, insulīns var radīt blakusparādības. "Dzīvībai bīstama hipoglikēmija, negatīva ietekme uz tauku vielmaiņu un paaugstināts holesterīna līmenis - tās ir dažas smagas insulīna blakusparādības. Tāpēc mēs cenšamies izstrādāt papildu vai alternatīvus ārstēšanas veidus, kas ir efektīvāki un mazāk bīstami," uzsver Roberto Kopari, UNIGE Medicīnas fakultātes profesors un Diabēta centra koordinators.

Sākotnēji zinātnieki pārbaudīs šo medikamentu kombinācijā ar nelielām insulīna devām, taču neizslēdz iespēju nākotnē izmantot S100A9 proteīnu atsevišķi.