foto: Shutterstock
Kas biešu sulu padara par sportistu mīļāko dzērienu?
Biešu sula.
Dabasspēks
2023. gada 1. februāris, 14:02

Kas biešu sulu padara par sportistu mīļāko dzērienu?

Jauns.lv

Gan profesionāli atlēti, gan vidusmēra sporta entuziasti lieto biešu sulu, lai uzlabotu savus izturības rādītājus. Taču, kas ir šo sakņaugu noslēpums, kāpēc tie izpelnījušies vispasaules sportistu uzmanību?

Kādā pētījumā tika analizēti sportistu veikums, kuri sākuši regulāri lietot biešu sulu savā uzturā. Izrādījās, ka to regulāri darot, sportistu izturība ievērojami uzlabojās.

2011. gada pētījumā tika iesaistīti profesionāli velosipēdisti, kuri pēc biešu sulas dzeršanas pamanīja, ka viņu pedāļu mīšanas veiktspēja uzlabojās par 2,8 procentiem.

Ieguvēji ir ne tikai atlēti

Gados vecāki cilvēki un amatiera līmeņa sporta entuziasti saņem vēl lielāku labumu no biešu sulas. 

2016. gada pētījums atklāja, ka biešu sulas dzeršana katru dienu uzlaboja slodzes izturību par 24 procentiem un ievērojami samazināja sistolisko asinsspiedienu miera stāvoklī gados vecākiem pacientiem.

Ir pētījumi, kas liecina, ka biešu sula ir laba holesterīna līmeņa pazemināšanai, aknu veselības atbalstam, ātri uzlabo muskuļu darbību cilvēkiem ar sirds mazspēju, kā arī ir labs folātu un kālija avots.

Tātad, kāds ir biešu sulas noslēpums?

Pavisam īsi sakot - bietes satur augstu nitrātu līmeni.

Gremošanas laikā tie tiek pārveidoti par slāpekļa oksīdu, savienojumu, kas atslābina un paplašina asinsvadus un palielina barības vielu un skābekļa piegādi muskuļiem slodzes laikā.

Tieši šī dubultā vazodilatācijas (asinsvadu paplašināšanās) un efektīvas piegādes muskuļiem dēļ bietes ieņem vietu sporta pārtikas slavas zālē. 

Burvju eliksīrs nodrošina labāku veiktspēju katru reizi

Ekseteras Universitātes un ASV Nacionālo veselības institūtu pētnieki 10 veseliem brīvprātīgajiem deva ar izotopiem iezīmēta nitrāta devu no bietēm.

Tas ļāva zinātniekiem izsekot nitrātiem un tam, kā tie izplatījās dalībnieku siekalās, asinīs, muskuļos un urīnā.

Stundu pēc nitrātu uzņemšanas dalībniekiem tika lūgts trenažierā veikt 60 vingrinājumus. 

Komanda konstatēja ievērojamu nitrātu līmeņa pieaugumu muskuļos. Turklāt šis nitrātu palielinājums izraisīja muskuļu spēka pieaugumu par septiņiem procentiem, salīdzinot ar laiku, kad dalībnieki lietoja placebo.

Endijs Džounss, Ekseteras universitātes lietišķās fizioloģijas profesors, sacīja: "Mūsu pētījumi jau ir snieguši lielu pierādījumu kopumu par nitrātu, kas parasti atrodams biešu sulā, veiktspēju uzlabojošajām īpašībām.

"Aizraujoši, šis jaunākais pētījums sniedz līdz šim labākos pierādījumus par mehānismiem, kāpēc uztura nitrāti uzlabo cilvēka muskuļu darbību," viņš piebilda. 

Kāpēc tas ir svarīgi

Iepriekšējie pētījumi atklāja nitrātu palielināšanos audos un ķermeņa šķidrumā pēc marķētā uztura nitrāta uzņemšanas.

Izmantojot marķieri jaunajā pētījumā, pētnieki varēja precīzi novērtēt, kur nitrāta daudzums ir palielināts un aktīvs, kā arī atklāja jaunu informāciju par to, kā mūsu patērētais nitrāts tiek izmantots, lai uzlabotu vingrinājumu veiktspēju.

Līdzautore Barbora Piknova ir Nacionālā diabēta un gremošanas un nieru slimību institūta teica: "Šis pētījums sniedz pirmos tiešos pierādījumus tam, ka muskuļu nitrātu līmenis ir svarīgs vingrinājumu veikšanai, iespējams, darbojoties kā slāpekļa oksīda avots."

Piknova teica, ka šiem rezultātiem ir būtiska ietekme ārpus sporta jomas. Viņa teica, ka ir iespējas vērsties pret neiromuskulārām un vielmaiņas slimībām, kas saistītas ar slāpekļa oksīda deficītu.