foto: Prostock-studio / Alamy/ Vida Press
Plaši izmantoti antidepresanti izraisa “emocionālu notrulināšanos"
Runā speciālists
2023. gada 23. janvāris, 12:25

Plaši izmantoti antidepresanti izraisa “emocionālu notrulināšanos"

Jauns.lv

Nesen veiktā pētījumā atklājies, ka plaši izmantotie antidepresanti izraisa “emocionālu notrulināšanos”, vēstra laikraksts "The Guardian".

Pētījumā atklājās, ka brīvprātīgie mazāk reaģēja uz pozitīvām un negatīvām emocijām pēc selektīvās serotonīna atpakaļsaistes inhibitora (SSAI) lietošanas trīs nedēļas. Negatīvo emociju nomākšana varētu būt daļa no tā, kā zāles palīdz cilvēkiem atgūties no depresijas.

Darba vecākā autore, Kembridžas Universitātes profesore Barbara Sahakiana sacīja: "Savā ziņā tas var būt daļēji tas, kā šie antidepresanti strādā. Tie atņem daļu no emocionālajām sāpēm, ko izjūt cilvēki, kuri piedzīvo depresiju, bet diemžēl šķiet, ka tie atņem arī daļu baudas."

Pētījuma rezultāti varētu palīdzēt pacientiem izdarīt apzinātāku izvēli par medikamentiem, viņa teica, taču piebilda, ka "nav šaubu, ka antidepresanti ir nepieciešami" daudziem pacientiem. Saskaņā ar Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta datiem vairāk nekā 8,3 miljoni pacientu Anglijā 2021.–2022. gadā saņēma antidepresantus. SSAI ir vieni no visplašāk lietotajiem, un tie ir efektīvi lielākajai daļai pacientu, lai gan ne visiem.

Daži cilvēki, kuri lieto zāles, ziņo, ka jūtas emocionāli notrulināti vai vairs nejūtas tik patīkami, un viens pētījums liecina, ka tas attiecas uz 40–60% cilvēku, kuri lieto šīs zāles.

Tomēr nav bijis skaidrs, vai šis simptoms ir zāļu blakusparādība vai depresijas simptoms.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Neuropsychopharmacology”, 66 brīvprātīgie vismaz 21 dienas pirms kognitīvo testu veikšanas saņēma vai nu SSAI, escitaloprāmu vai placebo. Gandrīz visos testos, tostarp tajos, kas novērtēja uzmanību un atmiņu, zāles neko nemainīja. "Zāles nedara neko negatīvu izziņai - no šī viedokļa tas ir ļoti labi," sacīja Sahakiana.

Tomēr cilvēki, kuri lietoja SSAI, mazāk reaģēja uz pastiprinājuma mācīšanos, kas prasa cilvēkiem reaģēt uz pozitīviem vai negatīviem pastiprinājumiem.

Dalībniekiem ekrānā tika parādītas divas opcijas - A un B. Izvēloties A, atlīdzība tiktu saņemta četrās no piecām reizēm, savukārt izvēloties B apbalvojums bija tikai vienu reizi no piecām.

Pēc laika cilvēki iemācās atlasīt A, lai gūtu pozitīvu apstiprinājumu.

SSRI grupa vidēji daudz lēnāk reaģēja uz šīm atgriezeniskās saites izmaiņām. Anketās brīvprātīgie, kuri lietoja escitalopramu, arī ziņoja, ka viņiem ir grūtāk sasniegt orgasmu seksa laikā, kas ir vēl viena blakusparādība, par kuru bieži ziņo pacienti.

Sahakiana teica, ka atklājumi varētu būt noderīgi pacientiem. "Vismaz viņi var to apzināties. Dažiem cilvēkiem var piedāvāt dažādus ārstēšanas veidus, īpaši, ja viņi nav nonākuši slimnīcā ar smagu depresiju.

Profesore Katrīna Hārmere no Oksfordas Universitātes teica, ka dokuments sniedz svarīgu ieskatu par SSAI zāļu iedarbību, kas ir svarīgas pacientiem, kā arī varētu palīdzēt izstrādāt zāles ar uzlabotu blakusparādību profilu. 

"Ir patiešām noderīgi objektīvi novērtēt to, ko cilvēki mums saka par blakusefektiem," viņa teica.

Viņa piebilda, ka ieteikums, ka pat 60% pacientu piedzīvoja emocionālu notrulināšanos, "varētu būt pārvērtēts". Viņa piebilda: "Mani uztrauc tas, ka cilvēki to redz un domā, ka vēstījums ir - nelietojiet zāles. Taču katrs pacients ir unikāls, un ārstēšana joprojām ir terapeitiska