foto: Shutterstock
Ekspertei ir versija, kāpēc klepus šosezon pacientiem ilgst ilgāk nekā parasti
Esi vesels
2023. gada 18. janvāris, 12:48

Ekspertei ir versija, kāpēc klepus šosezon pacientiem ilgst ilgāk nekā parasti

Jauns.lv

Lielākā daļa pacientu, kas cieš no klepus, iesnām un citiem saaukstēšanās simptomiem, parasti atveseļojas bez nepieciešamības pēc medicīniskās palīdzības. Taču klepus, kas šosezon daudziem pacientiem ir ieildzis, skaidrojams ar to, ka cilvēki inficējas ar vienu slimību pēc otras, saka Lielbritānijas Ģimenes ārstu Karaliskās koledžas priekšsēdētāja profesore Kamila Hotorna. 

Karaliskās koledžas pētniecības un uzraudzības centra dati liecina, ka apakšējo un augšējo elpceļu infekciju līmenis ir daudz augstāks par līdz šim ziemā parasti novēroto vidējo līmeni.
To apstiprina arī Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras (UKHSA) iknedēļas dati, kas liecina par augstu gripas un citu elpceļu vīrusu izplatību.

"Nav skaidrs, kāpēc dažas no pašreizējām elpceļu infekcijām ilgst ilgāk, nekā parasti - to ir pamanījuši gan ārsti, gan pacienti, bet mēs neesam pilnībā pārliecināti, kāpēc tā notiek. Lielākā daļa sabiedrības pēdējo divu ziemu laikā ir bijusi sociāli izolēta, un šķiet, ka tas ir mazinājis tās noturību pret infekcijām - tāpēc ir lielāka iespēja, ka cilvēki saslims ar vairākām infekcijām vienlaikus,” teic profesore. 

“Tās visas ir atšķirīgas, un vienas infekcijas pārciešana nenodrošina imunitāti pret cita veida infekcijām. Mēs aicinām pacientus darīt visu, ko viņi var, lai šoziem saglabātu savu veselību, tostarp ievērot labu higiēnu, piemēram, regulāri mazgāt rokas vai lietot roku dezinfekcijas gelus, ja tas nav iespējams, un izmest salvetes, tiklīdz tās ir izmantotas,” pauž Hortona. 

"Mēs mudinātu pacientus saprast, ka antibiotiku lietošana vīrusu infekciju gadījumā nepalīdzēs, jo tās palīdz tikai bakteriālu infekciju gadījumā, un lielāko daļu augšējo elpceļu infekciju izraisa vīrusi,” piebilst profesore. 

"Ja klepus ir ievilcies ilgāk par 2 nedēļām, vai arī tas rada zaļganas vai sārtas krēpas, ir ievērojami pastiprinājies un rodas elpas trūkums, vai ja pacientam ir sāpes krūtīs, vai arī viņš bez iemesla zaudē svaru, būtu nekavējoties jādodas pie ārsta,” uzsver Hortona.