foto: Shutterstock
Ar jaunu metodi izdodas atklāt un izārstēt visbiežāk sastopamo paaugstināta asinsspiediena cēloni
Esi vesels
2023. gada 17. janvāris, 11:29

Ar jaunu metodi izdodas atklāt un izārstēt visbiežāk sastopamo paaugstināta asinsspiediena cēloni

Jauns.lv

Jauni pētījumi liecina, ka inovatīva 10 minūšu ilga skenēšana varētu ļaut atklāt un izārstēt visbiežāk sastopamo paaugstināta asinsspiediena cēloni, vēsta “The Independent”. 

Pētnieki apgalvo, ka atklājums varētu atrisināt 60 gadus senu problēmu. 

Izmantojot jauna veida datortomogrāfijas metodi, pētījuma ietvaros ārsti spēja izārstēt paaugstinātu asinsspiedienu, izgaismojot mezgliņus (sīkus izaugumus) virsnieru garozas hormonu dziedzera dzīlēs un tos likvidējot.

Pacienti tika ārstēti Londonas Karalienes Marijas universitātē, Londonas Svētā Bartolomeja slimnīcā un Kembridžas universitātes slimnīcā.

Saskaņā ar pētījuma datiem vienam no 20 cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu ir šādi izaugumi. Mezgliņi spīd īsi pēc injekcijas veikšanas un izceļ acīmredzamu slimības cēloni, norādīja zinātnieki.

Jaunie atklājumi atrisina 60 gadus ilgušu problēmu, kā noteikt hormonu, kas rada izaugumus, bez sarežģītas procedūras, kas ir pieejama tikai nedaudzās slimnīcās un bieži vien ir neveiksmīga.

Pētījumā arī konstatēts, ka pēc šāda veida ārstēšanas, pacienti var pārtraukt lietot visus asinsspiediena medikamentus.
Moriss Brauns, viens no pētījuma vadošajiem autoriem un Londonas Karalienes Marijas Universitātes endokrīnās hipertensijas profesors, teica: "Šie aldosteronu producējošie mezgliņi ir ļoti mazi, un tos ir grūti pamanīt, veicot parasto datortomogrāfiju.”

"Šie mezgliņi atklājas kā acīmredzams hipertensijas cēlonis, ko bieži vien pēc tam var izārstēt. Līdz šim 99 procentos gadījumu tie nekad netiek diagnosticēti, jo testi ir sarežģīti un nepieejami. Cerams, ka tas drīzumā mainīsies,” piebilda pētnieks.