foto: Shutterstock
Pirmās grupas kancerogēns, 7 dažādi vēža veidi. Cik daudz alkohola nedēļā palielina tavu vēža risku?
Esi vesels
2023. gada 12. janvāris, 06:36

Pirmās grupas kancerogēns, 7 dažādi vēža veidi. Cik daudz alkohola nedēļā palielina tavu vēža risku?

Jauns.lv

Alkohols ir toksiska, psihoaktīva un atkarību izraisoša viela, ko Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra ir klasificējusi kā pirmās grupas kancerogēnu (vielas, kas var izraisīt cilvēku saslimšanu ar vēzi), tāpat kā tabaku, azbestu un radiāciju, vēsta Veselības ministrija, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizāciju. 

Alkohols (etanols) izraisa vēzi caur bioloģiskiem procesiem, tam pārstrādājoties organismā. Tas nozīmē, ka, neskatoties uz alkoholiskā dzēriena veidu, cenu un kvalitāti, tas rada vēža attīstības risku. Turklāt drošas alkohola devas nav. 

Jo vairāk alkohola tiek patērēts, jo risks saslimt ar vēzi ievērojami palielinās. Tomēr jaunākie pieejamie dati liecina, ka PVO Eiropas reģionā pusi no visiem ar alkohola lietošanu saistītajiem vēža gadījumiem izraisa "viegla" un "mērena" alkohola lietošana - mazāk nekā 1,5 litri vīna vai mazāk nekā 3,5 litri alus, vai mazāk nekā 450 mililitri stipro alkoholisko dzērienu nedēļā. 

Šāds alkohola lietošanas paradums ir cēlonis lielākajai daļai ar alkoholu saistīto krūts vēža gadījumu sievietēm, un vislielākais slogs ir novērots Eiropas Savienības (ES) valstīs. ES vēzis ir galvenais nāves cēlonis - ar pastāvīgi pieaugošu saslimstības rādītāju -, un lielākā daļa no visiem alkohola izraisītajiem nāves gadījumiem ir saistīti ar dažādu veidu vēzi.

Alkohols izraisa vismaz 7 dažādus vēža veidus: 

  • Mutes dobuma vēzis
  • Rīkles vēzis
  • Balsenes vēzis
  • Krūts vēzis (sievietēm)
  • Barības vada vēzis
  • Aknu vēzis
  • Kolorektālais jeb resnās un taisnās zarnas vēzis

Lai noteiktu "drošu" alkohola patēriņa līmeni, zinātniskiem pētījumiem būtu jāpierāda, ka, lietojot alkoholu noteiktā daudzumā vai zem tā, nepastāv ar alkohola lietošanu saistītu slimību vai traumu risks. Jaunajā PVO paziņojumā paskaidrots: pašlaik pieejamie pierādījumi nevar norādīt uz robežvērtību, pie kuras alkohola kancerogēnā ietekme "ieslēdzas" un sāk izpausties cilvēka organismā.