foto: scanpix
Rutīnas redzes pārbaude izglābj 30 gadus vecas sievietes dzīvību, atklājot smadzeņu audzēju
30 gadus vecā Keitija Danna.
Dzīvības loterija
2023. gada 11. janvāris, 18:18

Rutīnas redzes pārbaude izglābj 30 gadus vecas sievietes dzīvību, atklājot smadzeņu audzēju

Jauns.lv

30 gadus vecā Keitija Danna, skaistumkopšanas speciāliste no Lielbritānijas, devās uz ikgadējo redzes pārbaudi, kuras laikā jaunajai sievietei tika diagnosticēts smadzeņu audzējs – meningioma, vēsta “The Independent”. 

Redzes pārbaude laikā acu ārsta pamanīja novirzes no normas, tāpēc Keitiju nosūtīja uz magnētiskās rezonanses izmeklējumu galvas smadzenēm. 

“Parasta redzes pārbauda izglāba mani no akluma. Audzējs nospieda redzes nervu, un, ja būtu vilcinājusies ar ārsta apmeklējumu, šobrīd, iespējams, būtu jau akla,” stāsta jaunā sieviete. 

Magnētiskās rezonanses rezultāti uzrādīja liela izmēra audzēju Keitijas smadzenēs. Sievietei veiktas jau divas operācijas un uzsākta staru terapija. 

Smadzeņu audzēji var skart ikvienu jebkurā vecumā, un no tiem mirst vairāk bērnu un pieaugušo līdz 40 gadu vecumam nekā no jebkura cita vēža. Katru gadu Apvienotajā Karalistē vairāk nekā 11 000 cilvēku tiek diagnosticēts primārais smadzeņu audzējs. Aptuveni puse no tiem ir ļaundabīgi. 

Keitijas mērķis ir savākt ziedotāju naudu, ko novirzīt smadzeņu audzēju izpētei. 2022. gadā sievietei izdevies savākt teju 3000 sterliņa mārciņu (3400 eiro), bet šā gada februārī Keitija veiks 10 000 soļu izaicinājumu, lai savāktu vēl vairāk naudas vēža pētniecībai. 

Lielbritānijas Smadzeņu audzēju izpētes sabiedrības attīstības vadītāja teica: "Mēs esam pateicīgi Keitijai par dalīšanos ar mums savā stāstā, kā arī par naudas vākšanu, un novēlam viņai veiksmi, turpinot ārstēšanos.”

Meningioma ir viens no biežākajiem intrakraniālajiem (galvaskausa) un mugurkaula kanāla audzējiem. 

Meningioma nav pašu smadzeņu audzējs, bet gan smadzeņu apvalku audzējs, kas var iespiesties smadzenēs. Tās lielākoties ir labdabīgi audzēji, kurus izoperējot var pilnībā izārstēt pacientu, tomēr retos gadījumos meningiomas var būt arī ļaundabīgas, vesta "neirokirurgi.lv" pieejamā informācija.