foto: Shutterstock
Lielbritānijā izdomāts gudrs veids, kā izmantot jau izlietotos Covid testus; tas varētu palīdzēt visai pasaulei nākotnē
Esi vesels
2023. gada 11. janvāris, 10:52

Lielbritānijā izdomāts gudrs veids, kā izmantot jau izlietotos Covid testus; tas varētu palīdzēt visai pasaulei nākotnē

Jauns.lv

Miljoniem Covid-19 testa paraugu Apvienotajā Karalistē tiks analizēti, lai noteiktu citus nopietnus elpceļu vīrusus, tostarp gripu, vēsta BBC. 

“Wellcome Sanger” institūta komanda veiks detalizētus ģenētiskos nolasījumus anonīmos deguna un rīkles uztriepes paraugos, kas palikuši pāri pandēmijas laikā. Zinātnieki uzskata, ka šī iniciatīva varētu kļūt par agrīnās brīdināšanas sistēmu, kas ļautu ātri pamanīt nākotnē draudošas slimības.

Tā varētu arī palīdzēt noteikt jaunus ārstēšanas veidus un veidus, kā apturēt slimības uzliesmojumus.

Ja programmu izdosies paplašināt, pēc dažiem gadiem Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests varētu regulāri veikt šāda veida pārbaudes pacientiem plaša mēroga uzraudzības nolūkā. Nākotnē tā varētu skenēt arī noteiktas baktērijas un sēnīšu infekcijas.

Zinātnieki sadarbosies ar valdības un sabiedrības veselības komandām, un visi dati būs brīvi un publiski pieejami.
Prof. Sūzena Hopkinsa, Apvienotās Karalistes Veselības un drošības aģentūras galvenā padomniece medicīnas jautājumos, sacīja: "Genomiskā sekvencēšana ir bijusi izšķiroša Covid pandēmijas laikā, un tā arī turpmāk būs ļoti svarīga globālajos centienos novērst visa veida veselības apdraudējumus nākotnē."

Sākumā testos meklēs astoņus vai deviņus vīrusus, kas izraisa elpceļu infekcijas - adenovīrusu, cilvēka metapneumovīrusu (hMPV), A gripu, paragripu, RSV, rinovīrusu un vairākus saaukstēšanās koronavīrusus (HCoV-229E, HCoV -NL63, HCoV-OC43).

Dr. Evans Harisons no “Wellcome Sanger” institūta komandas paskaidroja: "Mēs izmantosim diagnostikas paraugus, kas palikuši no Covid-19 testēšanas. Mums to ir miljoniem. Mēs varam tos izmantot, nevis vienkārši izmest.”

Deguna un rīkles uztriepes, ko izmantos analizēšanai, nāk nonLielbritānijas Nacionālā Veselības dienesta Covid-19 testēšanas laboratorijām, kas tika izveidotas pandēmijas laikā.

"Mūsu mērķis ir palīdzēt atbildēt uz dažiem aktuālākajiem sabiedrības veselības jautājumiem, vienlaikus novēršot dažas nepilnības mūsu pamatzināšanās par elpceļu infekcijām un veselību,” piebilda Harisons.