foto: Shutterstock
“Drauds cilvēkiem visā pasaulē!” Veselības ekspertus uztrauc Ķīnā notiekošais
Esi vesels
2022. gada 27. decembris, 11:16

“Drauds cilvēkiem visā pasaulē!” Veselības ekspertus uztrauc Ķīnā notiekošais

Jauns.lv

“Pasaule nav gatava uzņemties jaunu “triecienu”, ko radītu jauna Covid varianta uzliesmojums, ņemot vērā straujo vīrusa izplatību Ķīnā,” preses konferencē Ženēvā žurnālistiem sacīja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Ārkārtas situāciju veselības jomā programmas izpilddirektors Maiks Raiens. 

“Mums ir veselības aprūpes darbinieki, kas ir pārguruši, daudzi ir pametuši savu amatu, sabiedrībā kritusies vakcinācijas aptvere,” piebilda Raiens.

Veselības eksperti visā pasaulē ir noraizējušies par Covid-19 situāciju Ķīnā. Pekina nesen sākusi mīkstināt striktos ierobežojumus, kas ieviesti, kā daļa no “Covid-19 nulles stratēģijas”, bet vīruss sācis nekontrolētu izplatību. Pieaug bažas par tūkstošiem jaunu nāves gadījumu un iespējamu jaunu Covid-19 variantu mutāciju, kas varētu būt drauds visai pasaulei. 

"Katrs jauns epidēmijas vilnis citā valstī rada jaunu variantu risku, un šis risks ir jo lielāks, jo lielāks ir uzliesmojums, un pašreizējais vilnis Ķīnā ir ļoti liels," nesen intervijā aģentūrai “Reuters” sacīja Singapūras Nacionālās universitātes Sabiedrības veselības skolas prodekāns Alekss Kuks.

Tomēr Ķīnai neizbēgami ir jāpārdzīvo milzīgs Covid-19 vilnis, ja tā vēlas sasniegt endēmisku stāvokli nākotnē, atzina eksperts. 

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Neds Prīss pirmdien sacīja, ka vīrusa iespējamā mutācija, tam izplatoties Ķīnā, ir "drauds cilvēkiem visā pasaulē".

Pagājušajā mēnesī Ķīnas veselības aprūpes iestāde apņēmās veikt saskaņotus pasākumus, lai palielinātu vakcināciju iedzīvotāju vidū, kas vecāki par 60 gadiem, un solīja izvietot specializētus transportlīdzekļus un izveidot pagaidu klīnikas ciematos un kopienās, lai palielinātu vakcinācijas rādītājus, kas vecāka gadagājuma cilvēku vidū ir bijuši zemāki.

“Ķīna "no jauna apņemas" īstenot vakcinācijas stratēģiju, un, ņemot vērā Ķīnas iedzīvotāju skaitu, lielāka vakcinācija ir daudzu planētas iedzīvotāju "interesēs",” pauda Maiks Raiens.
Valstis, kas ir atteikušās no testēšanas pasākumiem, "atstāj mūs aklus", un veselības aprūpes sistēmā joprojām ir "milzīgas nepilnības", viņš piebilda.