foto: Shutterstock
Ārste par izplatītāko kļūdu, trenējot vēderpresi!
Runā speciālists
2022. gada 21. decembris, 06:27

Ārste par izplatītāko kļūdu, trenējot vēderpresi!

Jauns.lv

Tur, kur pat ķeizars kājām dodas, patiešām gribētos doties ar prieku, vēlams noteiktās pulksteņa stundās, un pēc tam, kā dziedāja Edgars Liepiņš, nākt pa taciņu vieglotam un tīram! Ne visiem tas tā notiek, bet kas zina, varbūt kūtru vēdera darbību var mēģināt uzlabot ar pāris vingrinājumiem ikdienā?

Konsultē fizioterapeite Elīna Rozenfelde, medicīnas sabiedrības “ARS” rehabilitācijas centrs.

Vēders kā olu kastīte

Izstāstīšu līdzību. Pamēģiniet – ja svaigas olas no veikala nesīsiet, brīvi saliktas maisiņā, mājās pārnākot, tās visdrīzāk būs pārvērtušās kultenī, bet, ja olas nesīsiet pielāgotā kastītē, tās galā nonāks veselas! Lūk, līdzībās runājot, arī vēderu var apskatīt kā olu kastīti. Ja vēdera muskulatūra ir trenēta un visas saites ir sakārtotas, arī mūsu iekšējie orgāni vēdera dobumā turas un funkcionē daudz labāk. Ja šo salīdzinājumu pētām tālāk – ja vēdera priekšējā abdominālā siena ir šļaugana, izstiepusies kā tāds aizmidzis kaķis saulītē, tad no “olu maisiņa” kaut ko dabūt ārā būs problemātiski. Protams, ļoti svarīgi ir klasiskie vēdera muskulatūras vingrinājumi, bet jāatceras, ka vēdera “kastīte” sastāv ne tikai no vēderpreses (priekšējās redzamās daļas), bet arī slīpās un dziļās muskulatūras, turklāt tai ir arī apakšējais un augšējais “vāciņš”. Apakšējais ir balstīts mazā iegurņa muskulatūrā, savukārt diafragma ir augšējais vāciņš, un abiem jābūt kārtībā, lai vēdera “kastīte” būtu stabila no visām pusēm, ideālā gadījumā – līdz pat sirmām vecumdienām.

Izplatīta kļūda ir trenēt tikai priekšējo vēdera presi, jāstiepj ir arī jostas zarnkaula muskulis, kas atrodas zem vēdera. Jo vairāk šis muskulis ir saīsināts, jo vairāk savilkta jostas daļa, lielāka lordoze jeb izliekums jostas daļā un, tautas valodā runājot, izteiktāk “atšauta pakaļa”.

Cilvēkam, kurš ilgstoši atrodas sēdus pozā, orgāni vēdera dobumā ir saspiestā stāvoklī (lai arī pašam šķiet, ka tā nav). Ik pēc pusstundas vajadzētu izkustēties, izvingroties, kaut vai – izpildot rītarosmes vingrinājumus. Bet! Vislabāk būtu doties garākā pastaigā – elementāra staigāšana ir aptieka par brīvu dažādām veselības problēmām, un tā noteikti uzlabo arī zarnu peristaltiku.

Iespējams, eksistē arī kādi specifiski vingrinājumi zarnu peristaltikas uzlabošanai katram cilvēkam atsevišķi (ņemot vērā viņa veselības stāvokli un problēmas), bet šoreiz šeit piedāvāju vispārīgus vingrinājumu ieteikumus praktiski veseliem ļaudīm.

Nākamā lapa: 1. Pastiepšana