foto: Shutterstock
Vai esam jaunu Covid draudu priekšā? 
Esi vesels
2022. gada 6. decembris, 16:29

Vai esam jaunu Covid draudu priekšā? 

Jauns.lv

Vai pašreizējais Covid-19 infekcijas pieaugums liecina par satraucošu tendenci, un, cik liels ir risks, ka pašlaik sabiedrībā cirkulējošais omikrona paveids varētu modificēties uz kaut ko bīstamāku? Uz šiem un citiem jautājumiem LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atbildēja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, prof. Ģirts Briģis. 

Briģis atzīst, ka risks omikronam modificēties uz bīstamāku paveidu, neesot liels, taču to nevar izslēgt: “Vīrusa daba ir tāda, ka jebkurā laikā tas var mainīt savas īpašības, un tā tas ir visiem vīrusiem raksturīgi, tā kā garantijas dot, ka noteikti [nekas nemainīsies], nav iespējams.”

“Šobrīd straujā izplatība, lipīgums omikrona variantam liecina par to, ka šis variants dominē, līdz ar to ir pamats cerēt, ka tuvākā laikā nedraud jaunas, lielas nepatikšanas,” piebilst Briģis. 

Vaicāts par pēdējo nedēļu laikā novēroto saslimstības pieaugumu, Briģis atzīst, ka tik nelielas svārstības, kādas novērotas pēdējā laikā, neliecina par ko bīstamu. “Es paskatījos arī Eiropas datus kopumā, kas notiek, ne tikai Latvijā. Pēdējās nedēļas laikā ir vairāk pieaudzis jauno gadījumu skaits – par kādiem 5%, bet tas ir ļoti nedaudz, un pie šādas saslimstības tik mazi pieaugumi par tendencēm neliecina.”

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau ziņoja, ka iepriekšējā nedēļā pieaudzis Covid-19 pacientu skaits stacionāros, Eiropā pieaug arī saslimstība ar gripu.

Jau otro nedēļu turpina palielināties kopējo pacientu skaits stacionāros, iepriekšējā nedēļā pieaugums bija par 20,4%. Arī citviet Eiropas Savienībā novērojama saslimstības pieauguma tendence. Kopumā Latvijā saslimstība ar Covid-19 ir zem ES vidējā radītāja.