foto: Shutterstock
Pētījumā atklāta vēl viena sevišķi nepatīkama Covid-19 blakne, kas saglabājas vēl ilgi pēc atveseļošanās
Esi vesels
2022. gada 5. decembris, 13:03

Pētījumā atklāta vēl viena sevišķi nepatīkama Covid-19 blakne, kas saglabājas vēl ilgi pēc atveseļošanās

Jauns.lv

Jauni pētījumi liecina, ka Covid-19 var izraisīt aknu bojājumus, kas saglabājas vēl vairākus mēnešus pēc inficēšanās ar slimību, vēsta britu mediji. 

Masačūsetsas slimnīcas pētniece Firouzī Haidārī sacīja, ka atklājumi liecina, ka Covid radītie bojājumi aknās saglabājas ilgu laiku. "Mūsu pētījums ir pierādījums tam, ka Covid-19 infekcija var izraisīt aknu fibrozi, kas saglabājas arī pēc akūtās slimības gaitas. Mēs vēl nezinām, kā šie bojājumi, kas radušies Covid-19 ietekmē, atsaucas uz pacienta slimības gaitu.”

Aknu fibroze ir aknu strukturālas un dažkārt funkcionālas pārmaiņas, kuras vērojamas lielākajā daļā hronisku aknu slimību. Smagos gadījumos progresējoša fibroze var izraisīt aknu mazspēju vai vēzi. 

"Pašlaik mēs pētām, vai akūtu ar Covid -19 saistītu simptomu smagums liecina par aknu bojājuma smaguma pakāpi ilgtermiņā,” teic pētniece. 

Pētnieki salīdzināja pacientus, kuriem bija pozitīvs Covid-19 tests, ar divām kontroles grupām. Katram pētījuma dalībniekam tika veikta elastogrāfija – tās laikā aknu fibrozes stadiju var noteikt, izmantojot viendimensijas ultraskaņas metodi, kas mēra zemas frekvences (50 Hz) ultraskaņas viļņa izplatīšanās ātrumu aknās. Šis ātrums ir tieši saistīts ar audu elastīgumu vai blīvumu, ko sauc par elasticitāti. Jo neelastīgāki/ blīvāki ir audi, jo ātrāk izplatās ultraskaņas vilnis.

Covid pacientiem bija augstāks vidējais aknu blīvums, salīdzinot ar pacientiem, kuri ar Covid-19 nebija slimojuši. Covid pozitīvās pacientu grupas vidējais vecums bija 53,1 gads, bet pacientu ar negatīvu testu vidējais vecums bija 55,2 gadi. 

"Mēs ceram papildināt mūsu esošo datu bāzi ar papildu pacientu datiem, lai gūtu plašāku priekšstatu par Covid ietekmi uz aknām,” sacīja Haidārī.