foto: Shutterstock
Zinātnieki atklāj, kura augļa sula lieliski cīnās pret vēzi
Esi vesels
2022. gada 17. novembris, 17:48

Zinātnieki atklāj, kura augļa sula lieliski cīnās pret vēzi

"Tautas Veselības Avīze"

Lai stiprinātu imūnās šūnas, kas cīnās ar vēzi jau pirmo šūnu līmenī, izrādās, ir svarīgs A urolitīns, ziņo zinātnes jaunumu vietne Euretalert. Šo vielu cilvēku gremošanas sistēmas baktērijas rada no miecvielas elāgskābes, kas bagātīgi atrodama granātābolos, mazākos daudzumos arī, lācenēs, avenēs, zemenēs, valriekstos, bet vēl vairāk granātābolu sulā.

Preklīniskie modeļi un šūnu kultūras eksperimenti parāda T šūnu atjaunošanos urolitīna A klātbūtnē - plānoti klīniskie pētījumi.

Viena no audzēju īpašībām ir imūnsistēmas vājināšana: imūnās šūnas, kurām patiesībā ir jācīnās ar audzēju, īpaši nomāc audzēju apņemošie audi, audzēja mikrovide. Rezultātā T šūnām, kas pārstāv mūsu ķermeņa dabisko imūnreakciju pret vēzi, ir ierobežota darbība, ļaujot audzējam nekontrolējami augt un izplatīties.

Pētnieku grupa, kuru vadīja profesors Florians Gretens no Audzēju bioloģijas un eksperimentālās terapijas institūta un Gētes universitātes, tagad ir spērusi nozīmīgu soli tuvāk iespējamajam problēmas risinājumam.

A urolitīns veic kapitālo remontu T šūnu spēkstacijās – mitohondrijos. Novecojušie un bojātie mitohondriji tiek aizstāti ar jauniem un T šūnas spēj labāk cīnīties ar audzējiem.

Materiāls tapis sadarbībā ar "Tautas Veselības Avīzi".

Izdevumu iespējams iegādāties visās lielākājas Latvijas preses tirdzniecības vietās.